File: Za EU medijska reforma u Srbiji prioritetna

Izvor: Blic, 20.Jun.2013, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Za EU medijska reforma u Srbiji prioritetna

Sprovođenje medijskih reformi u Srbiji biće za EU prioritet u procesu priprema za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu Srbije, najavio je danas komesar za proširenje EU Štefan File na konferenciji o medijskim slobodama na Balkanu i u Turskoj, koja se održava u Briselu.

Zaključujući celodnevnu konferenciju, File je rekao da se nada da će lideri EU krajem meseca odobriti "snimanje stanja" u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oblastima koja obuhvataju poglavlja 23 i 24 u pregovorima, kao i da će sprovođenju medijske strategije u tom smislu imati "najviši prioritet" kod EU.

File je rekao da EU tesno sarađuje sa vlastima u Beogradu na sprovođenju medijske strategije, donete 2011. godine, kao i u pripremi zakona koji iz te strategije proističu.

Na drugoj konferenciji posvećenoj slobodi govora i položaju medija na zapadnom Balkanu i u Turskoj učestvovalo je oko 400 novinara, medijskih eksperata, civilnih aktivista, kao i predstavnika vlasti iz Turske i balkanskih zemalja.

File je podsetio da je nakon prethodne konferencije "Speak up", održane pre dve godine, Evropska komisija posvetila mnogo više pažnje ostvarivanju medijskih sloboda u državama kandidatima za članstvu u EU, između ostalog i kroz uvrštavanje tog pitanja u redovni godišnji izveštaj o napretku svake od tih zemalja.

Komesar je najavio da će Komisija nastaviti sveobuhvatnije da se bavi tim pitanjem, tako što će vladama zemalja kandidata preporučivati da i u zakonima i u praksi osiguraju potpunu slobodu medija i javnog izražavanja, kao i da će se više posvetiti položaju javnih medijskih servisa u regionu.

File je takođe rekao da je u zemljama kandidatima neophodno osigurati javnost vlasništva u medijima, uslove za nesmetanu medijsku konkurenciju, kao i potpunu vidljivost trošenja javnog novca u medijskom sektoru.

Debatu su obeležili učesnici iz Turske, koji su upozorili na jake političke pritiske na novinare u toj zemlji, kao i na to da se u ovom trenutku u zatvorima nalazi 61 novinar.

Grupa od 20-tak učesnika konferencije iz Turske u jednom trenutku je ustala, u znak protesta zbog pritiska vlasti na medije, u trenutku kada je govorio predstavnik turskog ministarstva pravde.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.