File: Verujem da će Srbija dobiti status kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2011, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Verujem da će Srbija dobiti status kandidata

BEOGRAD -

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da veruje da će članice EU biti u stanju da na sednici Evropskog saveta u decembru Srbiji odobre status kandidata.

"Drugim rečima, verujem da će se dijalog Beograda i Prištine obnoviti, verujem da će dogovoreno biti primenjeno i verujem da će Srbija dobiti status kandidata", rekao je File u intervjuu za "Politiku".

On je dodao da će osim toga, dalji značajan napredak u odnosima sa Kosovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti potreban za otvaranje pristupnih pregovora.

"Ne mogu da kažem da li to može da se uradi čak i pre Evropskog saveta u decembru, ali ključni prioritet je realističan i ostvariv u relativno kratkom vremenskom periodu. Zbog toga smo spremni da u svakom trenutku izvestimo o takvom napretku", kazao je File.

File je rekao da je "Komisija preporučila savetu da Srbiji odobri status kandidata bez ikakvih uslova, podrazumevajući da će Srbija nastaviti dijalog s Kosovom i da će brzo početi da u dobroj veri sprovodi do sada postignute sporazume".

"Osim statusa kandidata, suština je u tome da Srbija izgradi verodostojan proces poboljšanja svojih odnosa s Kosovom kako bi započela pregovore o pristupu. Na taj način će Srbija i Kosovo dostići novi prag u odnosima koji će olakšati dalji napredak u delikatnim pitanjima u vezi sa severom Kosova", dodao je File.

Prema njegovim rečima, rešenja nekih pitanja koje je Komisija navela "takođe će značajno razjasniti situaciju za neke srpske strukture koje trenutno deluju na severu Kosova kao što su energetske i telekomunikacione ispostave koje nemaju dozvolu za rad".

"Oblast severno od Ibra je deo Kosova, koje je po međunarodnom zakonu, tačnije Rezoluciji SB UN 1244/99, definisano kao jedan pravni entitet. Uspostavljanje vladavine zakona u ovoj oblasti zahteva da ključne javne delatnosti koje se obavljaju severno od Ibra potpadaju pod ista pravila i propise kao i one u ostatku Kosova", kazao je File.

Na primedbu "Politike" da u EU postoje dva različita stava u vezi sa pitanjem statusa Kosova i na pitanje kakav je stav Evropske komisije, File je odgovorio da "Evropska komisija nema stav o statusu".

"Mi želimo da se i dalje bavimo Kosovom na pragmatičan način, u skladu s politkom koju sledimo otkako smo je predstavili u izveštaju iz 2009. 'Kosovo - ostvarivanje evropske perspektive'", rekoa je File.

On je podsetio da je "Komisija preporučila da sa Srbijom počnu pregovori o pristupu čim bude ostvarila dovoljan napredak u odnosima s Kosovom".

"Jasno smo rekli šta bi to podrazumevalo: da primeni princip sveobuhvatne regionalne saradnje, da pronađe pragmatična rešenja u oblastima kao što su energetika, telekomunikacije i obostrano prihvatanje diploma, da nastavi da u dobroj veri primenjuje sve dogovorene sporazume i da aktivno sarađuje sa Euleksom kako bi mogao da vrši svoje dužnosti u svim delovima Kosova", rekao je File.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Verujem da će Srbija dobiti status kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2011

BEOGRAD -..Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da veruje da će članice EU biti u stanju da na sednici Evropskog saveta u decembru Srbiji odobre status kandidata..."Drugim rečima, verujem da će se dijalog Beograda i Prištine obnoviti, verujem da će dogovoreno biti primenjeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

File: Optimizam po pitanju kandidatskog statusa

Izvor: Cafe.ba, 22.Okt.2011

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je optimista da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU na sjednici Evropskog savjeta, koja će biti održana u decembru.

Nastavak na Cafe.ba...

NEBOJŠA JOVIĆ: POTREBAN NOVI DIJALOG O KOSOVU

Izvor: Kurir, 23.Okt.2011, 08:13

BEOGRAD - Iz početka! Nebojša Jović iz SNV severnog Kosova smatra da je ključ rešenja u novim pregovorima...BEOGRAD - Iz početka!..Nebojša Jović iz SNV severnog Kosova smatra da je ključ rešenja u novim pregovorima...- Učešćem u pregovorima i posebno najavom pristanka na učešće Kosova...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.