Počinje deveti Kroacija forum

Izvor: B92, 10.Jul.2014, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje deveti Kroacija forum

Zagreb -- Deveti Kroacija forum, tradicionalno posvećen temama vezanim uz jugoistok Evrope i Evropsku uniju, biće otvoren danas u Dubovniku.

Forumu će prisustvovati 18 ministara spoljnih poslova iz Unije i zemalja regiona, drugih visokih evropskih zvaničnika, ali i predstavnika SAD, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda.

Tema ovogodišnjeg Foruma je Zapadni Balkan i EU, drugim rečima naš region i napredovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema članstvu, što u ovom regionu uvek znači stabilizaciju i izgradnju države, precizirala je agenciji Hina prva potpredsednica vlade i šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić najavljujući skup koji se završava 12. jula.

Organizator je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, a na skupu će, pored ostalih, učestvovati šefovi diplomatija Srbije Ivica Dačić, Crne Gore Igor Lukšić, BiH Zlatko Lagumdžija, Makedonije Nikola Poposki, Kosovo će predstavljati Enver Hodžaj.

Učestvovaće i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, evropski poverenici za proširenje i zaštitu potrošača Štefan File i Neven Mimica, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Skupu će prisustvovati i specijalni predstavnik Unije u BiH Peter Sorensen i visoki međunarodni predstavnik za BiH Valentin Incko.

Forum počinje kasno popodne temom "EU integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija", a učesnici će raspravljati o pitanjima koja su u ovom trenutku na dnevnom redu u jugoistočnoj Evropi, Evropskoj uniji, širem evropskom susedstvu i transatlantskim odnosima.

Dan kasnije će biti održana tri panela: "EU integracija Zapadnog Balkana: sličnosti i razlike", "Budućnost proširenja EU" i "Evropske vrednosti pred izazovima".

U subotu, poslednjeg dana Foruma, predviđen je okrugli sto na temu trenutne situacije u procesu evropske integracije Zapadnog Balkana, prenosi Hina.

Međunarodna konferencija Kraocija samit prvi put je održana 2006. kao sastanak na vrhu šefova država i vlada na temu "Zaokruživanje evropske južne dimenzije: vrednosti koje nas povezuju", a ključni naglasci bili su vezani za proces integracije u EU i NATO te bezbednosna pitanja.

Hrvatska je tada bila tek u prvoj godini pregovora s Evropskom unijom.

Crna Gora je u junu te godine održala referendum o nezavisnosti, a početkom 2006.počeli su i međunarodni pregovori o konačnom statusu Kosova.

Iduće godine tema "Novi jug Evrope" opet je bila vezana za pitanja stabilnosti i bezbednosti jugoistoka Evrope.

Tada je poručeno da bez stabilnosti i bezbednosti cele regije, nema ni privrednog napretka, niti napretka u evroatlantskim integracijama.

Tako je treći Samit 2008. održan o temi "Bezbednost , razvoj i prosperitet", i to samo tri meseca nakon što je Hrvatska dobila pozivnicu za članstvo u NATO.

Godine 2009. tema je bila "Evropski strateški imperativi - energija, investicije i razvoj", godinu posle skup je bio posvećen gobalnim izazovima jugoistočne Evrope, a u godini u kojoj je Hrvatska završila pregovore (2011) tema Samita je bila okrenuta budućnosti - "Nova decenija za jugoistok Evrope - završetak tranzicije".

Godine 2012. fokus je bio na rezultatima i uspesima prethodnih procesa, a 2013, u kojoj je Hrvatska 1. jula postala punopravna članica Evropske unije, Samit je uspešno pretvoren u Forum, a tema "Evropska energetska bezbednost" okupila je troje potpredsednika vlada i sedam ministara spoljnih poslova.

U Dubrovniku su tokom proteklih susreta na vrhu, uz političke lidere iz regiona i šire, gostovali i neki drugi visoki gosti, među kojima je 2012. bio i generalni sekretar NATO saveza Anders Fog Rasmusen.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dubrovnik: Danas počinje deveti Croatia forum

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jul.2014

Deveti Croatia Forum, tradicionalno posvećen temama vezanim uz jugoistok Europe i Europsku uniju otvara se danas u Dubrovniku u nazočnosti 18 ministara vanjskih poslova iz EU-a i zemalja regije, drugih visokih europskih dužnosnika, ali i predstavnika SAD, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda.  "Tema...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.