File: Održati zamah proširenja EU

Izvor: B92, 24.Jan.2013, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Održati zamah proširenja EU

Strazbur -- Štefan File kaže da je od ključne važnosti da se održi "zamah" politike prijema novih članica u EU, kao i da EK podržava istragu o trgovini organima na KiM.

U govoru u Parlamentarnoj skupštini SE, komesar EU je naglasio da je bitno da se održi "ubedljivost procesa proširenja EU".

Zato je u središte pregovora kandidata za članstvo u EU stavljeno najpre da se obezbede reforme i usaglašavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa standardima EU na polju vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa i poštovanja temeljnih sloboda, smatra on.

File je predočio da je takođe suštinski značajno da se "bilateralni sporovi ne uvoze u Evropsku uniju" i da "bilateralne mine ne eksplodiraju usred pregovaračkog postupka za članstvo, što bi ceo proce zaustavilo ili izbacilo iz koloseka".

O stolici Kosova u UN

File je ranije danas reagovao naizjavu nemačkog ambasadora u Beogradu Hajnca Vilhelma da je članstvo Kosova u UN jedno od pitanja koje treba da se nađe na stolu pregovora Beograda i Prištine u Briselu. On je istakao da u zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2012. nema pomena o stolici Kosova u UN kad je reč o uslovima za pregovore Srbije o članstvu EU i sadržini dijaloga.

On je ukazao da je važno da se "izvuku pouke iz prošlosti" i rekao da je Savet Evrope ključni partner Evropskoj komisiji u nastojanjima da se politička demokratija umreži u zemljama koje teže članstvu u EU.

"Evropska komisija u potpunosti podržava istragu pod okriljem Euleksa za utvrđivanje navoda o zločinima za vreme i posle sukoba na Kosovu, što je navedeno u izveštaju Dika Martija i što je usvojila Parlamentarna Skupština Saveta Evrope" napomenuo je evropski komesar za proširenje.

File je istakao da je u prošloj godini ostvaren znatan napredak u zemljama koje su na putu ka EU. Ukazao je na to da Hrvatska ide ka članstvu u Uniji, da je Srbija postala kandidat za članstvo, dok je Crna Gora počela pregovore o prijemu.

On je istakao da će u proleće Evropski savet na temelju procene Evropske komisije oceniti da li će Srbija i Makedonija dobiti datum za početak pregovora.

File je dodao da će se tada videti i da li Kosovo tokom ove godine može početi razgovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji iI pridruživanju s EU.

Evropski komesar je naglasio da neprimenjivanje odluke jedne komisije Saveta Evrope - da se u ustav Bosne i Hercegovine unesu odredbe o pravu svih građana da biraju i budu birani u institucije vlasti, koči celokupni proces približavanja te zemlje EU.

File je rekao da je stavljanje vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, kao i poštovanja temeljnih sloboda presudno za jačanje demokratskih ustanova i poboljšanja života ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.