File: Lopta u dvorištu Srbije

Izvor: Politika, 14.Okt.2011, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Lopta u dvorištu Srbije

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je juče da će Srbija otpočeti pregovore o članstvu u EU čim budu poboljšani odnosi sa Prištinom i postignut napredak u nastavku dijaloga. File je nakon sednice Saveta za evropske integracije Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao, rekao da je „lopta sada u dvorištu Srbije” i ponovio da je ključni prioritet nastavak dijaloga sa Prištinom.

On je pohvalio reformske napore Vlade Srbije, istakavši punu saradnju sa Tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Hagu, i učinjene važne korake ka pomirenju i jačanju saradnje u regionu, prenose agencije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je istakao i da je Vlada Srbije u poslednje tri i po godine unapredila politički, pravni i ekonomski sistem u zemlji i u najvećoj meri ga približila standardima EU.

File se juče sastao i sa predsednicom parlamenta i šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije. Posle sastanka šefica poslaničke grupe ZES-a Nada Kolundžija rekla je da Evropska komisija ne postavlja pred Srbiju nove uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Predsednica poslaničke grupe URS-a Suzana Grubješić Fileovu poruku protumačila je kao veoma dug put Srbije do članstva u EU, do kojeg će „proteći još puno godina”.

Ivan Andrić (LDP) rekao je da je na sastanku, koji je većim delom bio posvećen Kosovu i Metohiji, jasno ukazano da „ukoliko ne bude rešenja u dijalogu, neće biti ni statusa kandidata”. On je ocenio da je pozicija Srbije u pregovorima sada slabija nego samo pre tri dana, jer je, smatra, uslov dogovora sa Prištinom sada i formalizovan i on je odrednica evropske budućnosti Srbije.

Miloš Aligrudić (DSS) ocenio je da između EU i Srbije mora da dođe do „udarne doze iskrenosti” u budućnosti. „Ako taj evropski put Srbije nije moguć zbog stava Srbije o tome da Kosovo jeste njen sastavni deo, onda to znači da će evropski put u jednoj tački ipak biti blokiran i to treba reći”, naglasio je Aligrudić.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija u velikoj meri „doterana do zida” i da onaj ko nastavi da je pritiska „rizikuje da je izgubi kao partnera za razgovore”. „Mislim da Srbija više nema previše prostora u kome bi mogla da popušta”, rekao je Nikolić prenoseći utiske sa sastanka.

-------------------------------------------------------------------

I restitucija pod lupom

Štefan File je izjavio da će Evropa pratiti da li se Zakon o restituciji u Srbiji primenjuje javno i na nediskriminatorski način. „Razgovori će biti nastavljeni na bazi tih principa i nadam se da neće biti potrebe za ekstremnom merom”, rekao je File komentarišući najavu Mađarske da će uložiti veto na dobijanje statusa kandidata Srbije ukoliko se neke odredbe zakona ne promene.

B. B.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikolić: File mi je rekao da EU ne zna šta će biti na Kosovu

Evropska unija ne zna šta će biti na Kosovu, o tome će morati da se dogovore Beograd i Priština, to mi je preneo Štefan File, rekao je juče novinarima lider naprednjaka Tomislav Nikolić, prepričavajući svoj sastanak sa evropskim komesarom u hotelu „Hajat”. Prema Nikolićevim rečima, File je kazao da EU „ne čini 27 članica u vezi sa tim pitanjem, već 22 plus pet koje nisu priznale Kosovo”.

Fileove reči Nikolić je shvatio kao „jasan znak da su države koje su priznale Kosovo odlučne u tome da ono ostane u granicama u kojima su ga priznale, ali to je apsolutno nemoguće”. Lider naprednjaka je kazao da je svestan da „Srbija ne vrši vlast u Prištini, ali isto tako sam siguran da ni Priština ne može da vrši vlast u Kosovskoj Mitrovici, između toga postoji put, sredina i istina”.

Nikolić je rekao da je File pozvao njega i Aleksandra Vučića, mimo protokola, na sastanak zato što je „shvatio da nas treba ubediti, jer je formiranjem naše stranke došlo do promena u Srbiji, a i strani zvaničnici žele da razgovaraju sa onima koji će uskoro biti na vlasti”.

M. Č.

objavljeno: 15.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.