File: Krhki temelji zapadnobalkanke demokratije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Krhki temelji zapadnobalkanke demokratije

STRAZBUR -

Evropski komesar za proširenje je danas u Strazburu ocenio da je uočljiv povoljan razvoj u približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali je upozorio i da su dalje reforme nužne "jer su demokratski temelji u nekim zemljama i dalje krhki".

File je stavio do znanja da politički vođi na Zapadnom Balkanu snose veliku odgovornost za uklanjanje razmimoilaženja na putu svojih zemalja i regiona ka Uniji.

Evropski komesar za proširenje je, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raspravi o Kosovu i Albaniji u Evropskom parlamentu, istakao da je EU odigrala ključnu ulogu u pospešenju stabilnosti, bezbednosti, demokratije i temeljnih sloboda kroz proces proširivanja na Zapadni Balkan.

Region je sad čvrsto ugrađen u proces ulaska novih članica u EU, a "ima povoljnog razvoja na kojem dalje možemo graditi", ukazao je on.

File je naveo da je Hrvatska došla do ključne faze u pregovorima o članstvu u EU, da su sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju s EU sklopljeni na celom području Zapadnog Balkana.

"Ipak", predočio je "reforme se moraju nastaviti, jer su demokratski temelji u nekim zemljama i dalje krhki".

I, kako je zaključio, "politički vođi nose veliku odgovornost za prevazilaženje razlika i za to da svoje zemlje i ceo region povuku ka boljem upravljanju i vlasti i otklone opasnost destabilizacije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.