File: Integracije, a ne sporovi

Izvor: RTS, 10.Jun.2010, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Integracije, a ne sporovi

Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio u Briselu da proces ulaska zemalja Balkana u Uniju ne sme biti opterećen bilateralnim sporovima u regionu.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u Briselu da proces ulaska zapadnobalkanskih zemalja u članstvo Evropske unije ne sme biti talac bilateralnih sporova u regionu.

File je na okruglom stolu o proširivanju i politici prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << susedima EU, podvukao da se mora naći "drugačiji okvir za rešavanje bilateralnih otvorenih pitanja" na Zapadnom Balkanu.

To je regionalna saradnja, rekao je File na skupu koji je organizovao briselski Internet bilten "EUobserver" naglasivši da je zato bila od velikog značaja nedavna ministarska konferencija EU -Zapadni Balkan u Sarajevu.

To je, po njegovim rečima, bio sastanak na kojem su učestvovali i bili uključeni svi partneri u regionu.

Ponovio je da će brzina pristupa zemalja regiona članstvu u EU zavisiti od nužnih reformi koje svaka od njih pojedinačno sprovede.

File je podvukao da će Evropska komisija "stopostotno insistirati na ispunjavanju neophodnih uslova" koje kandidati za članstvo moraju ispuniti.

Evropski komesar za proširenje je želeo da uveri da, takođe, suštinski ne postoji nikakav "zamor ili ravnodušnost prema procesu proširenja" EU.

Posebno je naglasio da nikako ne bi bilo dobro da se rešavanje  otvorenih pitanja među zemljama Zapadnog Balkana povezuje s postupkom koji vodi njihovom članstvu u EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.