File: Hrvatska u EU u 2013. godini

Izvor: B92, 22.Dec.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Hrvatska u EU u 2013. godini

Brisel -- Hrvatska bi mogla postati članica Evropske unije u prvoj polovini 2013, proizlazi iz ocene evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

File je to rekao na završetku ministarske "pretpristupne konferencije" EU-Hrvatska, na kojoj su zatvorena još tri poglavlja u pregovorima.

Pregovori su zatvoreni uz očekivanje da ceo tehnički deo pregovora bude okončan u junu 2011. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Komesar File i Steven Vanakere, ministar inostranih poslova Belgije - predsedavajuće EU, ukazali su na nužnost da vlasti u Zagrebu osetno pospeše reformu pravosuđa, suzbiju korupciju i rekonstruišu hrvatsku brodogradnju koja je zbog ekonomske neefikasnosti u

ekonomskim i socijalnim problemima.

Takođe je podvučena nužnost jačanja saradnje Hrvatske sa Tribunalom u Hagu.

Na pitanje da li Hrvatska mora biti "sto odsto" spremna za članstvo do potpisivanja pristupnog sporazuma s EU, File je objasnio da to mora biti ostvareno do dana ulaska svake zemlje u EU, pa i Hrvatske.

"Svi moramo biti uvereni da je Hrvatska do dana pristupanja ispunila sve zahteve i da je sto posto spremna", rekao je evropski komesar.

File
je dodao je u tom cilju nužno da ima ubedljiv uvid u rezultate koje bude ostvarila Hrvatska u reformama i ugrađivanju "pravne tekovine" - propisa EU u svoj pravni sistem.

"S druge strane, moramo doći do stepena na kojem će sve države članice biti sigurne da nema potrebe za verifikacionim mehanizmima pošto Hrvatska postane članica", rekao je File.

Za sada ne izgleda da će i u sporazum EU o članstvu s Hrvatskom morati da budu unete "zaštitne klauzule", odnosno mehanizmi za proveru sprovođenja nekih politika Unije, kao što je to učinjeno za Bugarsku i Rumuniju na polju pravosuđa.

Tim državama je bilo dopušteno da uđu u članstvo iako nisu bile sasvim spremne, pre svega u oblasti vladavine prava i pravosuđa.

"Najmanje što se očekuje od jedne kandidatske zemlje jeste da se bori protiv korupcije na svim nivoima, da zajamči da nema nekažnjivosti, da se stvari 'ne guraju pod tepih', da struktura deluje ne samo u istrazi, nego i kroz presude i njihovo sprovođenje", podvukao je File.

Evropski komesar je ocenio da je hrvatska demokratija dovoljno jaka, a političari su zreli i institucije vlasti dovoljno snažne da efikasno suzbijaju korupciju.

Savet je pozvao Vladu u Zagrebu da "nastavi da radi na nalaženju uzajamno prihvatljivih konačnih rešenja za sva otvorena bilateralna i regionalna pitanja sa susednim zemljama, posebno u vezi sa granicama, i da i dalje ulaže napore za pomirenje ljudi u regionu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.