File: Dva uslova da BiH zatraži punopravno članstvo

Izvor: S media, 06.Jun.2011, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Dva uslova da BiH zatraži punopravno članstvo

Pre dijaloga o reformi pravosudja Štefan File izjavio da je cilj tog dijaloga stvaranje nezavisnog i samostalnog pravosudja. BiH mora da usaglasi svoj ustav za Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i kada usvoji zakon o državnoj pomoći na nivou BiH.

Uoči strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, koji je danas započeo u Banjaluci, komesar za proširenje EU Štefan File rekao je novinarima u Sarajevu da je cilj tog dijaloga stvaranje nezavisnog, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nepristrasnog i samostalnog pravosudnog sistema u BiH.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da Bosna i Hercegovina može podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) kada usaglasi svoj ustav za Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i kada usvoji zakon o državnoj pomoći na nivou BiH.

On je večeras posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom rekao da je evropska perspektiva BiH moguća, ali ne na račun njenih entiteta.

"Evropska perspektiva treba da se ostvariti, ali ne na račun entiteta. S druge strane, jasno je da BiH može da postane zemlja članica samo kao jedna zemlja, iako decentralizirana", istakao je File.

Navodeći da je Evropska komisija spremna da pomogne BiH, on je istakao da prvenstveno političari u BiH, uz medjusobni dijalog i kompromis, mogu gradjane ove zemlje da povedu ka EU.

File je rekao da strukturisani dijalog o pravosudju u BiH, koji je danas otvoren, treba posmatrati u funkciji pregovora o pridruživanju EU.

File je ranije danas, nakon sastanka sa bošnajckcim članom u Predsednsistvu BiH Bakirom Izetbegovićem, rekao da će to značiti konsolidaciju pravne države i počtak faze koja se zove "više EU u BiH".

Banjaluka: Počinje dijalog o pravosuđu BiH

Uhapšen optuženi za ratne zločine Oliver Krsmanović

Barozo: Hapšenje Mladića odlična vest

"Taj pravosudni sistem treba da nosi onu odgovornost koja mu pripada u okviru ispunjenja uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je File. On je napomenuo da je došlo vreme da sve političke strukture u BiH dođu do konsensuza i krenu sa dijalogom koji će doprineti da zemlja krene napred.

"Na zapadnom Balkanu stvara se trenutak za proširenje EU, s obzirom na hapšenje Ratka Mladića, skorašnje okončanje pristupnih razgovora sa Hrvatskom i ostale reformske procese na zapadnom Balkanu", rekao je File, a prenose sarajevski mediji.

Bošnjački član u Predsednsistvu BiH Izetbegović je rekao da će reforma pravosuđa dovesti do promena zakona i formiranja i izmene statusa nekih institucija, ali da ni jedna promena neće biti moguća bez saglasnosti parlamenta i svih u BiH. Izetbegović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se razgovori o reformi pravosuđa vraćaju na pravu adresu, odnosno institucije BiH. Do strukturalnog dijaloga je došlo nakon proslomesečnog dogovora predsednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Dodik je tada saopštio da nije potrebno održavanje referenduma u RS u vezi suda i tuzizlaštva BiH, jer se Eštonova obavezala da će EU sprovesti strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, koji će voditi evropski komesar Štefan File.

Predsednik Republike Srpske je dodao da će RS doprineti evropskim integracijama BiH na način predviđen Ustavom, ali da ne želi da tokom tog procesa izgubi svoju autonomiju.

"Mi u RS razumemo evropski proces i želju da BiH bude partner, ali isto tako hoćemo da na strani BiH budemo vidljivi i da u tom pogledu dajemo doprinos u kroz dijalog i konsenzus u ukupnim procesima evropskih integracija", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji sa Fileom.

Govoreći o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH, Dodik je kazao da je RS "apsolutno spremna, uvažavajući ustavni poredak BiH, evropsku praksu i regulativu da se kreće, ne samo kroz strukturalni dijalog o pravosuđu, nego kroz sve sektore koji su neophodni u procesu evropskih integracija".

Izrazivši zadovoljstvo što se EU aktivnije uključila u procese u BiH, Dodik je kazao da je "važan pristup koji promovišu a to je da konačne odluke treba da donesu domaći organi u BiH".

File je rekao da je sa Dodikom razgovarao o pitanjima u BiH ali i o potrebi ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU, istakavši da u okviru evrointegracija zemalja zapadnog Balkana BiH ne treba da zaostaje već treba da bude deo tog procesa.

On je podsetio da su uslovi koje BiH treba da ispuni da bi podnela zahtev za članstvo u EU - usaglašavanje ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (Sejdić-Finci) i usvajanje zakona o državnoj pomoći na nivou BiH.

(Tanjug, Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.