File: Došao sam da ohrabrim Srbiju na putu ka EU

Izvor: Blic, 25.Apr.2013, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Došao sam da ohrabrim Srbiju na putu ka EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je sinoć da je došao u Beograd da ohrabri Srbiju da nastavi u pravcu hrabrih odluka i vizije na putu ka Evropskoj uniji.

- Došao sam da vam čestitatm na onome što ste postigli u poslednje vreme, na vašem evropskom putu, da izrazim podršku i ohrabrenje da nastavite u pravcu hrabrih odluka, predanosti i vizije na tom putu - rekao je File na početku posete Beogradu.

On je došao u Srbiju nedelju dana nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postizanja sporazuma Beograda i Prištine i nekoliko dana posle preporuka Evropske komisije za otpočinjanje pregovora Srbije i EU.

- Poseta odražava novi nivo angažovanja EU sa Srbijom - rekao je File na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Evropski komesar je naveo da će tokom posete razgovarati o sledećim koracima Srbije na evropskom putu, kao što je implementacija dogovorenog, ali da će se fokusirati i na reforme.

- Sutra ćemo na konferenciji govoriti o raznim pitanjima, uključujući borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa - najavio je File.

Evropski komesar, koji se novinarima obratio na početku na srpskom, rekao je takođe, da su ovo važni dani i za Srbiju i za njene građane.

On je zahvalio svim građanima Srbije i izrazio zadovoljstvo što ima mogućnost da bude deo pisanja nove istorije Srbije.

- Ovo su posebni trenuci ne samo za vas, nego i za EU i mene lično - zaključio je File.

Dačić: Najvećom brzinom ka Evropi

Premijer Srbije izjavio je večeras da Srbija mora velikim koracima da ide ka EU i da tim putem mora da se kreće najvećom brzinom, jer čitava država opravdano očekuje pozitivnu ocenu za dobijanje datuma za početak pregovora.

Dačić je novinarima u Vili Bokeljka, pre sastanka sa Fileom, rekao da Srbija ne sme i ne može više da stoji u mestu ili da ide korak unazad, već da mora krupnim koracima da ide ka Evropi.

- Da smo odbili ovo o čemu smo razgovarali u Briselu, ko zna koliko bismo još bili udaljeni od drugih evropskih zemalja - rekao je Dačić i podsetio da je BDP Srbije danas na nivou 65 odsto BDP iz 1989. godine.

Premijer je naglasio da se ovih dana može videti da postoji sasvim nova slika o Srbiji i pozitivan pristup zemlji i da se zato može očekivati veće razumevanje za stavove Srbije u takvim okolnostima. To je, prema njegovim rečima, doprinos da se kao poštovana zemlja izbori za svoje stavove.

O referendumu

Premijer je rekao da postoji spremnost da se odluka o prihvatanju briselskog sporazuma proveri na referendumu, ali da bi u tom slučaju svi imali obavezu da sprovode rezultat tog izjašnjavanja.

- Ako neko želi referendum, a da nakon nakon toga opet ne sprovodi odluke tog referenduma, to neće moći - rekao je Dačić novinarima komentarišući današnji razgovor sa Srbima sa severa Kosova.

On je ocenio da je to bio korektan razgovor i da misli da su mnoge stvari na tom sastanku razjašnjene, kao i da će razgovori biti nastavljeni u utorak.

- Imamo mi tu još dosta pitanja, dosta drugih tema kao što je pitanje imovine na primer i ovo sadašnje rešenje je samo jedno privremeno, a ne i konačno rešenje - rekao je Dačić.

- Ne možemo doći do uspešnog, konačnog rešenja bez pomoći naših najvećih prijatelja iz Rusije, rekao je Dačić koji se danas u Nišu sastao sa ministrom Ruske Federacije za civilnu zaštitu, vanredne situacije i uklanjanje posledica elemantarnih nepogoda Vladimirom Pučkovim.

Dačić je rekao da je odluka o prihvatanju briselskog sporazuma bila veoma važna zbog cele Srbije, a ne samo zbog severa Kosova.

On je napomenuo da uopšte nije problem da neko ima različito mišljenje, ali da jedino što je neprihvatljivo za njega, prvog potpredsednika Aleksandra Vučića kao i Vladu Srbije razgovor o tome da li neko manje ili više voli Srbiju i srpske nacionalne interese.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Došao sam da vas ohrabrim

Izvor: Mondo, 25.Apr.2013

Štefan File izjavio je večeras da je došao u Beograd da ohrabri Srbiju da nastavi u pravcu hrabrih odluka i vizije na putu ka EU. Srbija očekuje da joj EU odobri datum za pregovore, rekao je Dačić..."Došao sam da vam čestitam na onome što ste postigli u poslednje vreme, na vašem evropskom putu,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.