File: Dijalog i pre odluke MSP-a

Izvor: B92, Beta, 06.Maj.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Dijalog i pre odluke MSP-a

Štefan File (Beta, arhiva)

Priština -- EU ohrabruje Prištinu i Beograd da započnu dijalog o rešavanju otvorenih konkretnih pitanja, i pre mišljenja MSP-a o kosovskoj nezavisnosti, kaže Štefan File.

Evropski komesar za proširenje rekao je u Prištini da postoji jedan broj pitanja na čijem rešavanju Kosovo i Srbija mogu da se angažuju kroz dijalog, već danas, i bez čekanja na mišljenje Međunarodnog suda pravde, kao da i Evropska Unija ohrabruje jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovakav pristup.

"Mislim da treba da iskoristimo svaki momenat i sve vreme koje imamo,čak pre Međunarodnog suda pravde u Hagu, da bi pojačali kooperaciju", rekao je on.

Evropski šef za proširenje, koji je započeo dvodnevnu posetu Kosovu, kazao je da odluku o dijalogu mogu da donesu samo Priština i Beograd, ali da bi jedna takva odluka uživala veliku međunarodnu podršku.

"To umnogome zavisi od Prištine i Beograda i oni će imati svu moguću podršku međunarodne zajednice i Evropske unije", kaže File.

Reagujući pozitivno na ovaj apel, premijer Hašim Tači je kazao da on veruje u izgradnju kooperativnih i integrativnih odnosa između Prištine i Beograda.

"Što brže budemo normalizovali odnose između Prištine i Beograda brže će se naše dve zemlje, ali i region, u celosti naći i zvanično pored evropske porodice", kazao je Tači.

Fule je dvodnevnu posetu Kosovu počeo inauguracijom nove zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova koja je delimično izgrađena i donacijom Evropske unije

File je rekao da je EU zainteresovana da na Kosovu ima jakog partnera kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i za vladavinu prava.

"Bez vladavine zakona Kosovo neće napredovati. Vladavina zakona je glavni uslov za stabilnost i prosperitet u pravcu evroatlanskih integracija i članstva u EU”, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je rekao da će nova zgrada pre svega poboljšati efikasnost u radu i da za to Ministarstvo ključan prioritet ostaje ispunjavanje tehničkih kriterijuma za proces liberalizacije viza sa EU.

Štefan File boraviće i u petak na Kosovu. Predviđeno je da održi predavanje studentima na Univerzitetu u severnom delu Kosovske Mitrovice, a predviđeno je i da otvori informativni punkt i poslovni kompleks u Zvečanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.