Faktor plus: Za ulazak Srbije u EU 42 odsto građana

Izvor: Večernje novosti, 31.Avg.2015, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faktor plus: Za ulazak Srbije u EU 42 odsto građana

BEOGRAD - Za ulazak Srbije u EU izjasnilo se 42 odsto građana, dok je 36 odsto bilo protiv, pokazalo je najnovije istraživanje koje je danas objavila agencija Faktor plus.Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je na konferenciji za novinare rekao da je procenat podrške evrointegracijama sada dosta manji nego, na primer, pre 10 godina kada bi dve trećine građana smatralo da Srbija treba da postane članica EU, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je sada podrška pala ispod 50 odsto."Na znam" ili "nemam stav" je u najnovijem istraživanju zaokružilo 22 odsto ispitanika."Na ovakve rezultate je uticala opšta percepcija EU kao kriznog područja, s obzirom na krizu evrozone", rekao je Vuk Stanković.On je napomenuo da se Srbija uklapa u trend koji su imale druge članice EU - da se sa približavanjem Briselu topi evroentuzijazam.Vuk Stanković je kazao da su sada u fokusu kriza u Grčkoj i socijano-ekonomska previranja unutar Evrope, kao i da se krizi u EU ne nazire kraj.TREĆINA HOĆE DA GLASA Istraživanje je pokazalo da bi na izbore izašlo 50 odsto ispitanika, njih 27 odsto ne bi, a 23 odsto je odgovorilo da još nisu doneli odluku. Da treba ići na izbore na svim nivoima smatra 36 odsto građana, 32 je protiv, a 30 nema stav. Za istu listu na svim nivoima glasalo bi 77 procenata birača. SNS PODRŽAVA 51 ODSTO BIRAČA Srpska napredna stranka i dalje ima natpolovičnu podršku građana i za njih bi na eventualnim izborima glasalo 51 odsto izašlih. Na drugom mestu su sigurni socijalisti koji samostalno imaju devet odsto, a prate ih demokrate sa sedam. Iznad crte je još i SRS koji bi dobio 5,8 odsto glasova. Ovo su rezultati novog istraživanja agencije "Faktor plus", po kojima bi cenzus verovatno "preskočila" i koalicija DSS i Dveri koje pojedinačno imaju 2,8 odnosno 2,9 odsto. PUPS, SDS Borisa Tadića i SDPS Rasima Ljajića su na ivici žileta sa oko tri procenta. Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da bi najveća promena u novom parlamentu, ako bi do izbora došlo, bilo to što bi se u klupama našle dve desničarske liste - radikali i Dveri-DSS: - Slika na vojvođanskim izborima svakako će biti drugačija, ali odnos neće biti drastično drugačiji. Verovatno će SNS tamo dobiti nešto manju podršku, a DS nešto veću. Značajan faktor u pokrajini jesu i SVM i Čankova LSV, koji nisu toliko uticajni na nivou republike. Među političarima najveću podršku i dalje ima premijer Aleksandar Vučić. Ono što radi i govori odobrava 56 odsto, a ne odobrava 31 procenat građana. O predsedniku Nikoliću pozitivno se izjašnjava 32 odsto, a negativno 46. Ministar spoljnih poslova Dačić ima 30 odsto pozitivnih, a 41 odsto negativnih odgovora dok lideru DS i vojvođanskom premijeru Bojanu Pajtiću veruje devet, a ne veruje 63 odsto ispitanika.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putuj Evropo: Sve manje Srba za ulazak u EU

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2015

Za ulazak Srbije u EU izjasnilo se 42 odsto građana, dok je 36 odsto bilo protiv, pokazalo je najnovije istraživanje koje je danas objavila agencija Faktor plus. U odnosu na pre 10 godina porastao broje evroskeptika...Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je na konferenciji za novinare rekao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.