FOTO: Otvorena izložba Najpoznatiji Romi sveta

Izvor: Radio 021, 03.Apr.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Otvorena izložba "Najpoznatiji Romi sveta"

Povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma, otvorena je izložba "Najpoznatiji Romi sveta" u Radio kafeu, u organizaciji novosadskog EU Info pointa.

Na izložbi su predstavljene fotografije najpoznatijih Roma širom sveta, slikara, glumaca, muzičara i drugih umetnika. Događaj ima za cilj da podstakne i promoviše učešće romske zajednice u procesu planiranja i sprovođenja politika i programa zarad veće participacije romske zajednice.

"Sve ovo radimo jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << želimo da prenesemo univerzalnu poruku o prihvatanju različitosti i poštovanju romske kulture koja je vrlo bogata i značajna i iz koje svi imamo mnogo toga da naučimo i da vidimo. Takođe, smatramo da ovakvim događajima širimo svest o tome koliko je važno poštovanje ljudskih prava, tolerancija i nediskriminacija romske populacije koja je još uvek dosta izražena", kaže za 021.rs tim lider i koordinatorka za medije u novosadskoj kancelariji EU info pointa Snežana Pupovac.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin ističe da je izložba najbolje osmišljeni mogući uvod ka Međunarodnom danu Roma i pokazuje koliko su Romi ostavili trag u istoriji čovečanstva, a dodaje da pokrajinska vlada kroz razne programe uspeva da napravi značajne korake u prepoznavanju problema Roma i u pomoći Romima.

"Kroz naše programe obrazovanja Roma, uspeli smo da s izuzetno niskog broja Roma koji su bili studenti, danas dođemo do toga da ih ima preko 300 na novosadskom Univerzitetu i isto toliko u srednjim školama. Uspeli smo da napravimo prve korake i edukacijom i ubeđivanjem romskih roditelja koliko je za njihovu decu važno obrazovanje", objašnjava Vasin za 021.rs i dodaje da je značajno što je u Vojvodini kroz razne programe otvoreno preko 200 malih radnji, mikro preduzeća čiji su osnivači Romi.

Pokrajinska vlada je napravila pomak i po pitanju stanovanja, izmeštanjem nehigijenskih romskih naselja, ali to je tek početak, i politiku pomoći Romima nastaviće kroz programe obrazovanja, zapošljavanja i poboljšanja uslova stanovanja. Vojvođanski model pomoći Romima pohvaljen je i u Evropskoj uniji.

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma, omogućava očuvanje romske kulture i tradicije i predstavlja mogućnost za opštu populaciju da bolje upozna romski narod i njihovu kulturu, ali i predstavlja doprinos naporima koje država ulaže u integraciju Roma na lokalnom nivou.

Nakon izložbe, posetioci su imali priliku da prisustvuju akustičnom koncertu grupe "Kal", koja je veoma društveno angažovana. (Suzana Stojićević)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.