FDA: ne odobriti lek tafamidis

Izvor: B92, 23.Maj.2012, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FDA: ne odobriti lek tafamidis

Službenici američke Uprave za hranu i lekove (FDA) su preporučili dotičnoj upravi da ne izda odobrenje za lek "tafamidis", kompanije "Fajzer", zato što dostavljeni podaci ne dokazuju da je efikasan protiv retke neurodegenerativne bolesti.

"Tafamidis", koji je već odobren za tržište EU, namenjen je lečenju amiloidne polineuropatije, fatalnog oboljenja od kojeg boluje samo 10.000 osoba u svetu, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko četvrtina u SAD, prenosi Rojters.

Većina osoba s naslednom genetskom mutacijom, za koju se smatra da je uzrok dotične bolesti, živi u Portugaliji, Švedskoj i Japanu.

Oboleli najčešće umiru u roku od 11 godina nakon pojave simptoma. Trenutno jedino transplantacija jetre može da produži život oko 80 odsto obolelih od dotične bolesti.

Službenici FDA kao razlog da "tafamidis" ne bude odobren za tržište SAD, ističu kako se dotični lek izgleda dobro pokazao na obolelima u Portugaliji, ali nema podataka o tome kako je delovao na pacijente u drugim zemljama.

Osim toga, zamerka je da su pacijenti na kojima je u kliničkim ispitivanjima testiran "tafamidis", često patili od blažeg oblika bolesti nego oni iz kontrolne grupe (koji su dobijali placebo), što je moglo da iskrivi sliku o efikasnosti leka.

Panel spoljnih eksperata uskoro tek treba da da svoje mišljenje o "tafamidisu", na osnovu kojeg će FDA odlučivati o tome da li da izda odobrenje dotičnog medikamenta za tržište SAD.

FDA često, ali ne uvek, donosi odluku koja je u skladu s preporukom tog panela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.