Evropski značaj Koridora 11

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski značaj Koridora 11

Na promociji Koridora 11 kroz Srbiju, u Vršcu ministar za infrastrukturu Srbije i ministar za saobraćaj, pomorstvo i telekomunikacije Crne Gore, Milutin Mrkonjić i Andrija Lompar, potpisali zahtev koji će biti prosleđen EU, da prizna trasu Koridora 11 kao zvaničan evropski putni pravac.

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić i ministar za saobraćaj, pomorstvo i telekomunikacije Crne Gore Andrija Lompar potpisali su u Vršcu zahtev koji će biti prosleđen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj uniji da prizna trasu Koridora 11 - koji povezuje Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju - kao zvaničan evropski putni pravac.

Na promociji Koridora 11 kroz Srbiju, koja je održana u vršačkoj vili "Breg", uz učešće većeg broja domaćih i stranih zvaničnika, Mrkonjić je izjavio da je reč o pismu o namerama četiri zemlje koje treba da potpišu još u resorni ministri Italije i Rumunije.

Mrkonjić je rekao da će taj dokument do kraja septembra biti prosleđen Evropskoj komisiji koja bi, prema njegovim rečima, 15. oktobra trebalo da verifikuje taj zahtev i zvanično prizna Koridor 11 kao evropski projekat.

Ministar je rekao da će, kada EU bude priznala Koridor 11 za put od evropskog značaja, stići i novac za realizaciju tog projekta i da će zatim, ubrzanim tempom, početi radovi na toj saobraćajnici.

Lompar je izjavio da će danas potpisani dokument biti prosleđen EU kako bi se u što kraćem roku osiguralo da projekt Koridora 11 zvanično uđe u osnovnu evropsku transportnu mrežu.

Ministar Lompar je dodao da bi trasa Koridora mogla da bude produžena, ukoliko se o tome postigne saglasnost svih zainteresovanih strana, od Temišvara do rumunske prestonice Bukurešta.

Koridor 11 će povezivati Bari - Bar - Beograd i Temišvar.

Koridor 11 važan za celu Evropsku uniju

Ambasadorka Belgije u Srbiji Deniz Hover, čija zemlja je sada predsedavajući u EU, je izjavila, na današnoj promociji Koridora 11 u Vršcu, da je izgradnja tog putnog pravca važan projekat za celu EU i da će Brisel podržati njegovu realizaciju.

Hoverova je istakla da je Koridor 11 značajan zbog razvoja privrede i turizma i da će omogućiti još bolju saradnju zemalja u regionu.

Ambasadorka je rekla da je unapređenje infrastrukture u Srbiji i izgradnja Koridora 11 važan korak za Srbiju na putu u EU.

Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio je izjavio da izgradnja Koridora 11 vodi zbližavanju Srbije sa zemljama članicama EU i da Italija u potpunosti podržava taj projekat.

Varikio je rekao da će izgradnja Koridora 11 stvoriti mogućnosti za veća ulaganja italijanskih preduzetnika u Srbiji.

Šef diplomatskog predstavništva Rumunije u Srbiji Jon Makovej je istakao da je izgradnja Koridora 11 veoma važan projekat za njegovu zemlju i da će dodatno zbližiti četiri države koje su uključene u taj posao.

Finansijska podrška

Direktor Svetske banke u Srbiji Lu Bretar je rekao da je ta finansijska institucija spremna da uđe u pregovore o finansiranju radova na Koridoru 11.

Bretar je rekao da bi Srbija trebalo da iskoristi taj projekat kao priliku da unapredi vlastitu saobraćajnu infrastrukturu, jer je to najbolji način da ubrza ekonomski razvoj.

Zvaničnik Svetske banke je rekao da bi Srbija trebalo da u većoj meri koristi prednosti svog povoljnog geografskog položaja.

Predstavnik Evropske investicione banke u Srbiji Andreas Beikos je takođe ukazao na spremnost te banke da se uključi u pregovore za finansiranje radova na Koridoru 11.

Beikos je podsetio da je EIB "finansijska ruka EU koja finansira infrastrukturne projekte u Evropi."

Predstavnici Ministarstva za infrastrutkuru su istakli na promociji da Koridor 11 obuhvata drumski i železnički saobraćaj i da uključuje četiri zemlje u kojima živi više od sto miliona ljudi.

Oni su istakli, osim toga, da samo u zoni rumunskih gradova Arada i Temišvara posluje oko 11 hiljada italijanskih firmi, sa oko 800 hiljada zaposlenih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.