Evropski virus naterao Rusiju da ograniči uvoz stoke

Izvor: Vostok.rs, 02.Feb.2012, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski virus naterao Rusiju da ograniči uvoz stoke

02.02.2012. -

Rosseljhoznadzor od 1. februara privremeno je ograničio uvoz stoke iz Nemačke, Holandije, Velike Britanije, Francuske i Belgije. Uzrok je epidemija malo poznatog virusa Šmalenberga na stočarskih farmama u tim zemljama. Ruska služba veterinarskog i fitosanitarnog nadzora uputila je primedbu EU zbog nedovoljne efikasnosti sistema biološke bezbednosti.

Virus Šmalenberga koji prenose insekti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izaziva kod životinja groznicu, crevne probleme i smanjenje količine mleka. Telad i jaganjci koji se zaraze unutar utrobe majke nisu sposobna da prežive. Pri tome EU za sada nikako nije ograničio kretanje životinja iz regiona obuhvaćenih bolešću. I mada naučnici ne poseduju podatke o tome koliko je opasan virus po čoveka (on je za sada malo proučen), Rusija je rešila da osigura svoje građane i uvela je ograničenja na uvoz iz problematičnih regiona, govori sekretar za štampu Rosseljhoznadzora Aleksej Aleksejenko.

Mi imamo već presedane kada su na našu teritoriju stizali opasni virusi. Klasični primer je afrička svinjska kuga koaj je obuhvatila već čitav jug Rusije, i ekonomski gubici, naravno, neuporedivi su sa ograničenjem isporuka.

Da li će se snažno odraziti ograničenje uvoza stoke iz Evrope na rusko tržište? Teško, smatraju eksperti. Na tržištu mesa su svoji tradicionalni isporučioci. Govedinu uglavnom izvozi Argentina, Urugvaj, Brazil, Australija. Ovčetinu Australija i Novi Zeland. Zato ograničavajuće mere Rosseljhoznadzora teško da će ozbiljno uticati na tržište, smatra vodeći ekspert Instituta za konjukturu agrarnog tržišta Jevgenij Ivanov.

Glad nam ne preti, u svakom slučaju. Imamo i sopstvenu proizvodnju, i određena alternativa uvek ostaje u svetskoj trgovini. Tržište reguliše jedan momenat uvek i svuda: cena. Ako u nekom mestu nema robe, skače njegova cena. Svi trejderi planete Zemlje dovoze sa svih strana robu u to mesto, i deficit nestaje.

Ograničenje uzova stoke iz Evrope neznačajno će se odraziti na rusko tržište i iz tog razloga što je limitiran uvoz životinja, a ne mesa, u kojem virus za sada nije pronađen.

Na pregovorima 31. januara sa predstavnicima zemalja u kojima se širi oboljenje, Rosseljhoznadzor predložio je pomoć ruskih naučnika u istraživanju virusa i stvaranju sistema digajnostike i borbe protiv oboljenja.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.