Evropski socijalisti o programu za izalazak iz krize

Izvor: Blic, 05.Mar.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski socijalisti o programu za izalazak iz krize

ATINA - Lideri Partije evropskih socijalista (PES) razgovaraće danas, na konferenciji koja se održava u Atini, o primeni „progresivnog” programa koji bi trebalo da pruži efikasan odgovor na ekonomske probleme u Evropi, a uoči samita Evropske unije o tom pitanju.

Jedan od osnovnih ciljeva skupa u Atini biće, kako je najavljeno, da se utvrdi zajednička strategija za nastup evropske levice protiv „razorne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << politike” konzervativnih vlada čiji su se predstavnici juče sastali u Helsiniku, takođe radi promovisanja osnovnih ciljeva svoje ekonomske politike.

Na skupu u Atini učestvuje i predsednik Srbije Boris Tadić. On je sinoć razgovarao sa domaćinom konferencije, grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Predsedavajući skupa evropskih socijalista u grčkoj prestonici biće osim Papandreu a i predsednik PES i bivši premijer Danske Pol Nirup Rasmusen.

Sastanku prisustvuju i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predstavnici levice iz više evropskih i balkanskih zemalja.

PES je u svom programu, objavljenom pred početak konferencije , ukazala da je njena progresivna ekonomska strategija „pouzdanija” od plana konzervativaca koji se oslanja samo na stroge mere štednje.

„Mi možemo istovremeno imati rast, radna mesta i bolje javne finansije, ali samo ako donesemo ispravnu ekonomsku strategiju i zajednički je u saradnji primenimo. To je 'naš put', progresivna ekonomska strategija za Evropu”, ukazano je programu PES.

U programu PES se, osim toga, predlaže ambiciozna strategija za realizaciju novog, pravičnog, modela rasta.

„Mi se fokusiramo na investicije u inovacije, 'zeleni' rast, obrazovanje, borbu protiv socijalnih nejednakosti i oporezivanje finansijskih transakcija i za budžetske konsolidacije. Konzervativci i liberali imaju, međutim, drugu strategiju - samo stroge mere štednje. Naš put za rast, zapošljavanje i javne finansije je bolji od puta konzervativaca”, navedeno je u programu.

PES je ukazala da će njena progresivna strategija do 2015. rezultirati otvaranjem osam miliona novih radnih mesta i povećanjem rasta za dodatnih 4,5 odsto. Do 2020. PES, kako se navodi u programu, može otvoriti ukupno 12 miliona novih radnih mesta.

Prema strategiji PES, bruto domaći proizvod (BDP) EU bi porastao 10,9 odsto u sledećih pet godina, što je za 4,5 kumulativnih poena više nego što predviđa stretagija konzervativaca, zasnovana na strogoj štednji, u periodu 2011-2015.

Kad je reč o zapošljavanju, strategija PES bi rezultirala velikim otvaranjem novih radnih mesta. Prema tom planu, u sledećih pet godina bi u EU bilo otvoreno osam miliona novih radnih mesta, dok bi pristup za koji su se založu vlade evropske desnice , zasnovan na strogoj štednji, istovremeno imao za posledicu dodatno zatvaranje 600.000 radnih mesta.

Model ekonomskog rasta levice bi nastavio da otvara nova radna mesta i tokom druge polovine ove decenije, pa bi u EU do 2020. bilo otvoreno ukupno 12 miliona novih radnih mesta.

Nezaposlenost bi, prema strategiji PES, bila do 2015. smanjena na 8,4 odsto, što predstavlja 2,5 miliona nezaposlenih manje nego danas. Konzervativci za isti period predviđaju povećanje nezaposlenosti na 10,7 odsto, što predstavlja 2,8 miliona više nezaposlenih nego danas. PES bi do 2020. smanjio nezaposlenost na 7,7 odsto.

Na skupu u Helsinkiju nisu usvojene nikakve zvanične odluke, ali je su učesnici konferencije utvrdili zajednički stav o rešenju dužničke krize u evrozoni, u vidu „sveobuhvatnog paketa mera” koji će krajem iduće sedmice biti predstavljen na skupu lidera 17 članica EU koje imaju zajedničku valutu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.