Evropski regioni podržavaju Srbiju

Izvor: RTS, 01.Jul.2013, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski regioni podržavaju Srbiju

Učesnici međuregionalne konferencije "Četiri motora Evrope", koja se održava u Novom Sadu, podržavaju napore Srbije da ispuni kriterijume za pristupanje EU. Dunavski region deo je najnaprednijeg procesa evropskih integracija u 21. veku, poručeno sa skupa.

Predstavnici evropskih regiona iz četiri države, učesnici međuregionalne konferencije "Četiri motora Evrope" u Novom Sadu, pozdravili su napore koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbija čini kako bi ispunila kriterijume EU, navedeno je u zajedničkoj izjavi sa AP Vojvodinom koja je usvojena na skupu.

Na osnovu Završne deklaracije, koja je takođe doneta na tom skupu, nemački Baden-Virtemberg, španska Katalonija, italijanska Lombardija i francuski Rona-Alpi spremni su  da podrže napore regiona Zapadnog Balkana u njihovom približavanju EU.

Predstavnici "Četiri motora" naveli su da je Vojvodina region kojem će, u narednih sedam do deset godina, biti potrebna institucionalna pomoć kako bi se pokrajinska administracija pripremila za obaveze u svojstvu regije članice EU, a poručili su i da su spremni da podele iskustva, rešenja i znanja.

Zaključeno je da su korišćenje strukturnih i kohezionih fondova EU, razmene na nivou regionalnih i lokalnih vlasti, izrada projekata i podrška poslovnim vezama oblasti od posebnog interesa.

Potvrđena je namera za proširenjem saradnje u tom pogledu sa Vojvodinom, pre svega u sprovođenju regionalne strategije inovacija i upravljanja klasterima, transferu tehnologija, podršci inovacijama, razvoju potencijala za korišćenje biomase i unapređenju prekogranične saradnje.

U Završnoj deklaraciji skupa, navedeno je, između ostalog, da je Dunavski region deo najnaprednijeg procesa evropskih integracija u 21. veku i izražena zajednička želja da se ubrzaju razvojne mogućnosti regiona u slivu Dunava.

"Četiri motora Evrope" podržavaju napredak u postizanju veće solidarnosti u Evropi i navode da će, sprovođenjem osnovnih ciljeva Strategije Evropa 2020, biti stvoreni uslovi da EU na globalnom nivou bude konkurentna drugim ekonomskim centrima.

U ime Vlade Vojvodine, kao domaćina tog velikog međuregionalnog skupa, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski je zahvalio članicama "Četiri motora" kao i učesnicima skupa Rumunije, Mađarske i Hrvatske.

On je predložio stvaranje svojevrsne grupe za Jugoistočnu Evropu pri tom udruženju regija, radi zajedničkog kreiranja evropske regionalne politike.

Konferencija "Četiri motora Evrope" sutra nastavlja rad po panelima, koji će biti priređeni u Master centru Novosadskog sajma i na Univerzitetu u Novom Sadu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.