Evropski put Nikolića

Izvor: Politika, Beta, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski put Nikolića

Izborni poraz – majka promena u partijama. To se dogodilo i radikalima, kaže Vladimir Goati

Radikalan zaokret od sna o granici Srbije na liniji Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica do sna o ulasku Srbije u Evropsku uniju, Tomislavu Nikoliću (ako je verovati istraživanjima Medijum galupa koja pokazuju da ima podršku oko 21 odsto birača) obezbedio je poziciju druge stranke u Srbiji, ali još ne i legitimaciju lidera proevropske stranke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kakvu poseduju one političke snage koje su osvojile vlast na poslednjim izborima. Čak i oni koji veruju da je Nikolićev preobražaj od „punoletnog” radikala (u Srpskoj radikalnoj stranci proveo je oko 18 godina) u proevropsku političku bebu iskren i nepovratan, sumnjaju da je on posledica bilo čega iskrenijeg od namere da se posle godina izbornih poraza domogne vlasti. Manje stranke vladajućeg bloka, pak, misle da uvođenje Tomislava Nikolića u proevropsko društvo ne bi smelo da prođe bez podrobnog pretresanja i ocene njegovog radikalskog delovanja.

Da su izborni porazi radikala bili glavni okidač promena u Srpskoj radikalnoj stranci, smatra i Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbije.

„Izborni poraz je majka promena u partijama i to je se dogodilo u SRS-u. Jedan deo je shvatio da mora da se adaptira novom duhu vremena, drugi je ostao na toj ortodoksnoj liniji i videćemo kako će to sve da se okonča na sledećim izborima. Taj izborni zemljotres doveo je do promena i u drugim partijama koje nisu tako očigledne. To vodi Srbiju u dva bloka, jedan bi bio proevropski, a drugi onaj u kome će se naći tradicionalni umereni i ekstremno tradicionalni”, objašnjava Goati.

Naš sagovornik, kako kaže, ne sumnja u iskrene namere Nikolića i čini mu se da je „on prešao Rubikon” i da će nastaviti da ide u tom pravcu. „Očigledno da je društvo krenulo putem prihvatanja evropskih vrednosti i ciljeva i potpredsednik SRS-a i ljudi u vrhu te stranke shvatili su da ukoliko ne prate taj duh vremena da će ostati stranka koja će uvek biti druga, ali nikada na vlasti”, kaže on.

Goati ističe da birači imaju prilično nejasnu predstavu o Nikolićevoj transformaciji i da je potrebno mnogo više vremena, nego što je tri meseca, da bi ga zaista percipirali kao „novog” političara.

Kako sada stvari stoje, „naprednjaci” će najmanje problema imati u nastojanju da svoju posvećenost evropskim idejama dokazuju najjačoj stranci u Srbiji Demokratskoj stranci. Pre svega zato jer je „naprednjaštvo” Tomislava Nikolić, tvrde analitičari, najviše unapredilo upravo demokrate.

„Boris Tadić dobija alternativu koalicionim partnerima, pre svega Dinkiću, kao najjačem mlađem partneru i od reformisanja Nikolića najviše profitira DS”, kaže za „Politiku” Branko Radun, analitičar. „DS i Tadić su rascepom radikala učvrstili svoju vlast, smanjili apetite svojih koalicionih partnera i time su oni najveći dobitnici”, dodaje naš sagovornik.

„Trebalo bi prvo da se definiše šta je proevropska stranka kod nas, jer se svi u manjoj ili višoj meri definišu kao proevropski. Aktuelna podela ide na stranke koje su bezuslovno proevropske i stranke koje postavljaju neke uslove, stranke koje su za Euleks i protiv Euleksa, stranke za bezrezervnu saradnju sa Hagom ili za neku uslovnu saradnju. Ta podela na proevropski i patriotski blok je u medijima forsirana od onih političkih stranaka koje žele da arbitriraju, kao što je DS. Kad im je pretila opasnost na izborima od Nikolića onda je on bio antievropska snaga, a sad, kada bi mogao da im bude partner, isto kao socijalisti, onda su proevropska”, kaže on.

Sa stavom Raduna da je Nikolića u preobražavanju vodila logika „kad ne mogu da ih pobedim, hajde da im se pridružim”, sudeći prema prvim reakcijama, mogli bi da se slože i koalicioni partneri DS-a. Vlajko Senić, poslanik G17 plus, oprezno ističe da za ulazak u proevropsko društvo Nikoliću, ako bude zavisilo od njih, neće biti dovoljna samo „promena stajlinga”. Senić umesto direktnog odgovora na pitanje da li je Nikolić prihvatljiv kao koalicioni partner kaže da bi naprednjaci morali da dokažu svoju novu opredeljenost, kao i da bi se pre ulaska te stranke u proevropski politički blok morala raspraviti njihova problematična prošlost.

Ovako oprezan stav, tvrdi Senić, nije posledica straha od konkurencije i pretnje koju naprednjaci predstavljaju za G17 plus.

„Podsećam vas da je i Karićev PSS bio pretnja, pa se i završilo kao pretnja”, proročki zaključuje Senić.

Dragana Matović

[objavljeno: 03/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.