Evropski partneri: EU može da vraća izbeglice u Srbiju

Izvor: Vostok.rs, 22.Sep.2015, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

``Evropski partneri``: EU može da vraća izbeglice u Srbiju

22.09.2015. -

Zemlje Evropske unije imaju pravni osnov da izbeglice koje su ušle preko Srbije vrate nazad, izjavila je u Briselu Nataša Berto, portparolka Evropske komisije.

Ona je na konferenciji za medije kazala da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju članicama pravo da vrate ne samo građane Srbije kojima je odbijen zahtev za azil, nego i građane trećih država.

„Ugovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << o readmisiji obično sadrže i klauzulu o državljanima trećih zemalja, što se odnosi i na lica u tranzitu“, kazala je portparolka.

Ona nije mogla da odgovori koliko je izbeglica dosad vraćeno iz Mađarske, koja je prva najavila da će sprovesti takvu meru.

„Nije očekivano niti realno da se u Srbiju smeste sve izbeglice koje vrate zapadnoevropske zemlje“, rekao je ranije jutros ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Vlada Srbije održaće hitnu sednicu povodom jednostranih sankcija koje je Hrvatska uvela protiv Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sjednicu za 14.30 časova.

Očekuje se da sva ministarstva pripreme mjere za zaštitu državne teritorije, nacionalnog i ekonomskog interesa i ozbiljan odgovor na politiku Vlade Hrvatske.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće dozvoliti da bude ograđena žicama i sa zatvorenim putevima, istakavši da će naša zemlja, ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom, biti primorana da uvede kontramere.

On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rešenje Unije.

„Zatvorili ste granice. One što izađu rešili ste da vratite. Pa, neće moći“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Varšavi, gde je otvorio godišnju konferenciju OEBS-a kao predsedavajući.

Dačić je pohvalio Švajcarsku koja je, kako kaže, izdvojila 70 miliona švajcarskih franaka za problem izbeglica, a za Srbiju je do sada bilo namenjeno 1,7 miliona. Ali, naglasio je, novac nije najvažniji.

„Mi ova pitanja ne možemo da ostavimo da ih reši neko drugi. Ja sam spomenuo sve, ali moram da se zadržim na ovom problemu, on je najveći i on će srušiti strukturu EU ako ne bude brze reakcije. Sada je već šengenski sistem u opasnosti. Mađarska je poručila Hrvatskoj da neće ući u Šengen zonu narednih 10 godina. Hrvatska kaže da smo se mi udružili sa Mađarima, a Slovenci kada dođe 1.000 izbeglica na granicu, upotrebljavaju suzavac. Pa jesu li to evropske vrednosti za koje ste se borili? Ako ne želite da se to sruši, morate brzo da reagujete, inače seminara i konferencija može da bude koliko hoćete", izjavio je Dačić.

Dačić je naglasio da je problem migranata trenutno najurgentnije pitanje koje potresa Evropu.

„Lepo ste rešili to, pustili ste migrante u Srbiju, zatvorili ste granice da ne mogu da izađu iz Srbije, a one koji izađu rešili ste da vratite u Srbiju. E pa neće moći. EU ima sledeće nedelje sastanak, šefova država i vlada. U petak komesar Han dolazi kod nas. Ja očekujem da kažu šta su smislili. Ako je to rešenje, za Srbiju je to apsolutno neprihvatljivo", završio je Dačić zaključivši da Srbija hoće da bude deo evropskog rešenja, a ne žrtva evropskog nepostojanja rešenja.

Dačić je, u razgovoru sa srpskim novinarima, rekao da će Srbija pripremiti kontramere ukoliko EU ne reši migrantsku krizu.

„Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga. Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, Srbija će biti prinuđena da uvede kontramere“, rekao je Dačić.




,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Dačić: Hoćete da vratite izbeglice – neće moći[2015-09-22 09:44:49]

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće dozvoliti da bude ograđena žicama...

``Evropski partneri``: EU može da vraća izbeglice u Srbiju[2015-09-22 09:25:38]

Zemlje Evropske unije imaju pravni osnov da izbeglice koje su ušle preko Srbije vrate nazad,...

MiG-25 i MiG-31 na listi najbržih aviona u istoriji[2015-09-22 09:22:05]

List „Biznis insajder“ objavio je svoj spisak najbržih aviona u istoriji. Neki od aviona koji su se...

„Krvavi Supermesec“: dve nesvakidašnje pojave u istoj noći[2015-09-22 09:20:38]

U noći 27. na 28. septembara nebo će osvetleti fenomen poznat kao „Supermesec“. U isto vreme...

Ukrajina zatvorila granicu sa Krimom[2015-09-22 09:13:06]

 Funkcionisanje teretnog saobraćaja iz Ukrajine na Krim u potpunosti je obustavljeno. Sva tri prelaza su zatvorena...

Vučić: Nećemo paničiti i stvarati histeriju[2015-09-22 00:43:54]

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je EU pokazala slabost u rešavanju izbegličke krize,...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 21.08[2015-09-21 19:50:27]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 19.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Britanski general: NATO može efikasno da zaštiti Baltik[2015-09-21 19:49:50]

Snage NATO-a imaju značajne resurse i mogu efikasno da zaštite region Baltika, izjavio je zamenik komandanta...

Objašnjenje za misteriozni oblak[2015-09-21 19:47:09]

Specijalizovana tehnološka sredstva otkrivaju prirodu misterioznog raznobojnog oblaka koji je ove nedelje iznenadio stanovnike Kostarike i...

Teroristi iskoristili peščanu oluju za osvajanje baza u Siriji[2015-09-21 19:44:30]

Snažna peščana oluja u Siriji smanjila je efikasnost artiljerije vladinih snaga i nije dala mogućnost upotrebe...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.