Evropski parlament dao zleno svetlo sporazumo o učešći Kosova u programima EU

Izvor: Blic, 31.Maj.2017, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament dao "zleno svetlo" sporazumo o učešći Kosova u programima EU

Evropski parlament dao je "zeleno svetlo" za Okvirni sporazum o učešću Kosova u programima EU.

Kada stupi na snagu ovaj sporazum, kome predstoji ratifikacija i u drugim institucijama EU, građani Kosova će imati pristup evropskim programima koji se odnose na oblasti od kulture i istraživanja do razmene studenata i razvoja preduzeća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- ”Ovo je važan korak u cilju približavanja Kosova EU. U pitanju su programi iz oblasti kulture, obrazovanja, zaštite životne sredine, nauke. Govorimo o približavanju ljudi. Istovremeno, Kosovo će za učešće u ovim programima morati da doprinosi EU budžetu” - izjavila je izvestlac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček.

EU je sa Prištinom potpisala Okvirni sporazum o principima učešća Kosova u EU programima, na marginama prvog sastanka Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji 25. novembra 2016.

Okvirni sporazum su tada potpisali šefica EU diplomatije Federika Mogerini i kosovski ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

U pitanju su programi za razmenu studenata Erasmus +, Horizont 2020 koji se odnosi na istraživanja i inovacije, program za podršku malim i srednjim preduzećima Kozme i drugi.

Korist od ovih programa imaće poljoprivrednici, studenti, naučnici, poslovni ljudi i nevladin sektor na Kosovu.

Sve zemlje članice EU, a kasnije i sve zemlje Zapadnog Balkana, već su uzele učešće u ovim programima. Kosovo je 2009. godine prvi put dobilo preporuku Evropske komisije za Okvirni sporazum o učešću u EU programima koja mora biti ratifikovana u institucijama EU.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ovo je važan korak u cilju približavanja Kosova EU"

Izvor: B92, 31.Maj.2017

Strazbur -- Evropski parlament dao je "zeleno svetlo" za Okvirni sporazum o učešću Kosova u programima EU...Kada stupi na snagu ovaj sporazum, kome predstoji ratifikacija i u drugim institucijama EU, građani KiM će imati pristup evropskim programima koji se odnose na oblasti od kulture i istraživanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.