Evropski parlament: Negativne poruke Srbije zbog nedolaska na dodelu Nobela

Izvor: Blic, 08.Dec.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament: Negativne poruke Srbije zbog nedolaska na dodelu Nobela

BEOGRAD - Odluka Srbije da ne pošalje svog predstavnika na dodelu Nobelove nagrade za mir je pogrešna, izjavila je predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova i predsednica Fonda za političku izuzetnost Soja Liht.

Predsednik Odbora za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Edvadrd Kukan smatra da bojkot dodele Nobelove nagrade za mir, kao i poslednji izveštaj Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu predstavljaju negativne informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje iz Srbije stižu u Brisel.

Pored Kine, dodeli Nobelove nagrade neće prisustvovati predstavnici Srbije, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

"Namera Srbije da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir, koja bi u petak trebalo da bude uručena kineskom disidentu Liju Sjaobou, predstavlja vrlo loš signal koji u Brisel stiže iz Beograda. Sa stanovišta zemlje koja se nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija mora da zna da će reakcija Unije na takvu odluku biti negativna", izjavio je za radio "Dojče vele" Kukan.

Pored kritike zbog bojkota dodele Nobelove nagrade za mir, ni novi izveštaj Savetu bezbednosti UN glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, Beogradu ne može doneti pozitivne ocene iz EU, smatra Kukan. Poslednji izveštaj Bramerca ne potvrđuje punu saradnju vlasti u Beogradu sa Tribunalom u Hagu.

"Srbija se sada nalazi u pozitivnom zamahu evrointegracija i ako želi da tako nastavi, moraće da reši pitanje Haga jednom zauvek. Poslednji izveštaj Bramerca još jedna je informacija koja stvara sumnju da li Srbija čini dovoljno", rekao je Kukan.

I Forum pisaca nezadovoljan odlukom srpskog MIP-a

Forum pisaca saopštio je danas da najoštrije protestuje zbog odluke Ministarstva inostranih poslova Srbije, koje je na zahtev Pekinga dalo instrukcije diplomatskim predstavnicima u Oslu da ne prisustvuju dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou. Takvom ponižavajućom odlukom srpske vlasti pristaju uz grupu svetskih vlada i država u kojima se najviše ograničavaju i krše ljudska prava, navedeno je u saopštenju.

SPO i LSV protiv bojkota dodele Nobelove nagrade

Odluka da Srbija bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir poslala je lošu poruku svetskoj javnosti, a posebno EU, kojoj zemlja teži i u kojoj je poštovanje ljudskih prava jedno od temeljnih vrednosti na kojoj počiva, istakli su danas Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni bilateralni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese.

SPO i LSV su u zajedničkom saopštenju pozvali Vladu Srbije da preispita stav Ministarstva inostranih poslova i da donese odluku kojom će predstavnik Srbije prisustvovati uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou u Oslu.

Te dve stranke ističu da je zaštita ljudskih prava vruhunska vrednost kojoj Srbija mora da teži, posebno zbog toga što građani najbolje znaju kako izgleda kada su ta prava ugrožena.

"Ovakva odluka Ministarstva inostranih poslova podgrejaće stare stereotipe o Srbiji, kao zemlji u kojoj nema dovoljno svesti o poštovanju ljudskih prava", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.