Evropski parlament: Crna Gora ide ka u EU, Makedonija u zastoju

Izvor: Blic, 29.Nov.2012, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament: Crna Gora ide ka u EU, Makedonija u zastoju

Crna Gora je na dobrom putu da posle Hrvatske postane nova članica Evropske unije, iako unutar EU ima otpora ka daljem širenju Unije, ocenjeno je u dvednevnoj raspravi poslanika Evropskog parlamenta o naporima koje vlasti u Podgorici čine za napredak u sektorima ključnim za pregovore o prijemu u EU.

Iz razmene mišljenja u Spoljnopolitičkom odboru (SPO) Evropskog parlamenta (EP), proizlazi da je Crna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gora, iako su još uvek veoma rašireni korupcija i organizovani kriminal, učinila važne korake ka uspostavljanju nezavisnog i delotvornog pravosuđa i počela pregovore o članstvu s EU o bitnim poglavljima vladavine prava.

Evroposlanici su razgovarali i sa šefom diplomatije Makedonije Nikolom Poposkim i zaključeno je da vlasti u Skoplju treba da iskoriste ponudu Atine da se reši spor oko imena Makedonije, jer bez toga vlada u Skoplju nema izgleda da počne pregovore o prijemu u EU.

U raspravi je ukazano na to da je Evropska komisija u godišnjem izveštaju ocenila da je Makedonija spremna da počne pregovore, mada je ukazano i na to da između Makedonije i druge članice EU, Bugarske, postoje ozbiljne razmirice oko položaja Makedonaca sa bugarskim državljanstvom, koje dodatno koče napredak Skoplja u integraciji u Uniju.

Od Poposkog je zatraženo da kaže šta će vlasti u Skoplju učiniti da spreče "lažne azilante" da dolaze u EU, a on je uzvratio da su mere u toku, posebno za Rome koji najviše zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju, mada je naglasio da zemlje EU moraju promeniti svoje propise koje "lažni azilanti" koriste.

Kad je reč o Crnoj Gori, razmotrena je rezolucija koju bi EP trebalo da usvoji na plenarnom zasedanju i izveštač Ccarls Tanok je istakao da je "Crna Gora mala zemlja na pravom putu".

Tanok je pozvao vlasti u Podgorici da posebnu pažnju posvete ustavnim promenama koje će pospešiti reformu pravosuđa, uz napore za povećanje efikasnosti državne uprave.

On je primetio da je "Crna Gora mala zemlja, svako svakog poznaje", te može biti pokušaja uticanja na sudije, ali je podvukao da vlasti u Podgorici veoma prilježno rade na učvršćenju nezavisnosti sudstva.

U raspravi je zatraženo da Podgorica ostvari opipljive rezultate u jačanju vladavine prava, i da hapsi i sudi za "visoku korupciju".

Više evroposlanika je ukazalo na nužnost da Crna Gora reši sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima jer bez toga nema članstva u EU.

U predlogu rezolucije EP o napretku Crne Gore se pozdravlja dekriminalizacija klevete u novinarstvu, a od vlasti se traži da istraže i izvedu pred sud vinovnike napada na novinare i da spreči pretnje slobodi štampe.

Ističe se uspeh Crne Gore u održavanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, a daje se podrška Vladi da nastavi sprovođenje strukturnih reformi kako bi se povećala fleksibilnost tržišta rada i konkurentnost privrede.

Znatnu zabrinutost izazivaju razmere "sive ekonomije" koju Crna Gora, kako se kaže, mora suzbiti da bi se privukle investicije i podstakao razvoj preduzetništva.

Povezane vesti: Propali pregovori o budžetu EU za 2013. godinu Balkanske zemlje čestitaju EU, žele da budu deo Evrope mira Kacin: Nobelova nagrada EU posebno važna za Zapadni Balkan Kacin: Srbija treba što pre da počne pregovore o članstvu Austrijanci: Hrvatska treba da bude poslednja članica EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.