Evropski ambasador bez komentara o prisluškivanjima u Makedoniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Mar.2015, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski ambasador bez komentara o prisluškivanjima u Makedoniji

Nepuna dva minuta je trajalo obraćanje ambasadora Evropske unije u Makedoniji Aiva Orava na konferenciji o novom tvining projektu o državnim kapacitetima u evrointegracijama. Umesto govora, on je uputio kratku poruku makedonskim političarima da dokažu da se zalažu za evropsku budućnost zemlje.

"Moje kolege su mi pripremile govor, ali on je po meni previše tehnički i neću ga čitati", rekao je Orav.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << />
"Ovaj tvining projekat se odnosi na evropsku pomoć zemlji za integraciju u Evropsku uniju. Zadnjih nekoliko godina u ovoj zemlji čuli smo mnogo divnih reči o integraciji u Uniju. Sada je vreme da svi političari, ponavljam svi političari u ovoj zemlji to pokažu delima. Ovde smo da pomognemo vašoj zemlji na vašem putu ka Evropskoj uniji, medjutim moramo videti da vi zaista to želite", rekao je Orav.

Orav nije hteo da komentariše da li je uvredjen zbog onoga što se čulo u objavljenim telefonskim razgovorima izmedju vicepremijera Zorana Stavreskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, koje je prezentovao lider Socijaldemokratkskog saveza Zoran Zaev na pres konferenciji pre dva dana.

Naime, u razgovoru, za kojeg Zaev tvrdi da je autentičan, o ambasadoru Evropske unije se koriste pogrdne reči. Prošle nedelje je Zaev saopštio da su u proteklom periodu prisluškivani i ambasadori najuticajnijih država u Makedoniji, dodajući da će im biti dostavljeni ti materijali. Nemačka ambasadorka Kristine Althauser je izjavila da još uvek nisu dobili ništa od lidera opozicije.

"To su veoma ozbiljni navodi i ako su oni istiniti, mora se sprovesti transparentna i nezavisna istraga. Ako je prekršena Vienska konvencija o komunikaciji izmedju diplomata, to su svakako ozbiljni prekršaji. U ovom trenutku ne mogu reći više", kazala je ona.

Prema Vienskoj konvenciji o diplomatskim odnosima, na koju se proteklih dana pozivaju sve ambasade, diplomatski personal ne sme biti prisluškivan čak ni po nalogu suda. Eksperti kažu da ukoliko se potvrde izjave Zaeva, to će doneti velike političke posledice na spoljno-političkom planu, kao i još veću političku krizu i veću političku izolaciju Makedonije.

Loši uslovi u makedonskoj policiji

Inace nakon objavljenih razgovora izmedju članova vlade, za koje Zoran Zaev tvrdi da ih dobija od ljudi iz domaćih službi, otvorilo se i pitanje o problemima policajaca na terenu, pošto je ministarka Jankuloska rekla da pripadnici policije spavaju na gvozdenim krevetima i pokrivaju se ćebadima iz JNA, dok se vicepremijer Stavreski žalio da se u isto vreme troše velike pare u neproduktivne svrhe. Predsednik policijskog sindikata Tihomir Klimovski kaže da su pored starih uniformi i pocepane obuće, neisplaćenih dodatnih angažmana, veliki problem i radni uslovi, odnosno nerenovirane policijske stanice.

"Da budem iskren, to su objekti koji negde datiraju još od pre Drugog svetskog rata i koliko da se renoviraju i popravljaju, to ne može biti funkcionalno. Istini za volju, nekoliko njih je promenjeno, recimo u Kumanovu, ali većina njih je izgradjena u 50-im godinama prošlog veka, a neki i ranije", rekao je Klimovski.

Klimovski ističe da sindikat pokušava da u rešavanju svih problema policajaca, pored centralnih vlasti, uključi i lokalnu samoupravu.

Da potsetimo, do sada je lider socijaldemokrata Zoran Zaev odrzao šest pres konferencija, na kojima je objavio snimljene razgovore na kojima se, kako kaže, jasno prikazuje sav kriminal vladajuće garniture.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.