Evropska tolerencija na ispitu

Izvor: RTS, 28.Jul.2011, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska tolerencija na ispitu

U evropskim zemljama raste netrpeljivost prema strancima i muslimanima. Uprkos ocenama o neuspehu multikulturalnosti, zvaničnici EU pozivaju na miran suživot i poštovanje različitosti.

Posle masakra u Norveškoj, sa više strana stižu upozorenja da Evropa gubi korak sa ksenofobijom i jačanjem ekstremno desnih političkih ideja. U vreme ekonomske krize, za sve loše u društvu deo javnosti krivi imigrante.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Evropski političari, međutim, do prošle godine nisu priznavali koliko je veliki problem stranaca u njihovim zemljama, dok Angela Merkel i Dejvid Kameron nisu zaključili da je multikulturalnost u Nemačkoj i Velikoj Britaniji doživela neuspeh.

"U zapadnoj javnosti postoji i ono drugo javno mnjenje koje tinja ispod površine i koje očigledno stvari doživljava na drugi način, uključujući veoma snažna nacionalistička i rasistička osećanja", kaže profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

"Čini mi se da je to fenomen koji je prisutan i koji neće tako lako nestati, iako posle ovog događaja očekujem jednu snažnu akciju vlasti i u pravcu bezbednosti i u političkom pravcu. Ovo bi morao da bude znak za uzbunu", navodi Simić.

Mržnja prema muslimanima dovela je do masakra u Norveškoj, pa evropski lideri sada shvataju da je vreme da se usprotive rastućoj ksenofobiji.

"Mržnja je očito bila motiv zločina u Norveškoj. Mržnja prema drugima, mržnja usmerena prema onima koji izgledaju drugačije, prema navodnim strancima. Ta mržnja je naš zajednički neprijatelj. Svi mi koji verujemo u slobodu, poštovanje i miran suživot, moramo da joj se suprotstavimo", poručuje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Njeno mišljenje dele i u Španiji. "Moramo da osudimo fanatizam, ksenofobiju, rasizam i totalitarne ideologije koji izjedaju demokratske institucije i demokratiju", kaže premijer Španije Hose Luis Sapatero.

Evropska komesarka, Šveđanka Sesilija Malmstrom, smatra, međutim, da se ne radi dovoljno na suzbijanju mržnje prema strancima i da je to jedan od najvećih problema današnje Evrope.

"Nažalost, premalo je danas lidera koji se zalažu za različitost i važnost postojanja otvorenih, demokratskih i tolerantnih društava, u kojima je svako dobrodošao", istakla je Malstromova.

U Briselu procenjuju da će imigranti i dalje dolaziti u Evropu, čak i više nego ranije. Zato napominju da nije pitanje kako ih zaustaviti ili smanjiti njihov broj, već kako organizovati zajednički život.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Evropska tolerancija na ispitu

Izvor: RTS, 28.Jul.2011

U evropskim zemljama raste netrpeljivost prema strancima i muslimanima. Uprkos ocenama o neuspehu multikulturalnosti, zvaničnici EU pozivaju na miran suživot i poštovanje različitosti...Posle masakra u Norveškoj, sa više strana stižu upozorenja da Evropa gubi korak sa ksenofobijom i jačanjem...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.