Izvor: B92, 13.Dec.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska politika u pat poziciji

Beograd -- Evropska i kosovska politika u pat poziciji. Kandidatura zavisi od dijaloga s Prištinom, a nastavak pregovora od pronalaženja rešenja za forume, pišu "Novosti".

Zbog toga što Beograd ne namerava da odustane od dokumenta SB o Kosovu, odnosno rezolucije 1244 zarad članstva u EU, kandidatura bi mogla da izostane i u martu, pišu taj list.

Prema pisanju tog lista, to je očekivani scenario, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve tri strane ne odustanu od svojih pozicija: EU da evropsku priču uslovljava Kosovom, Priština da traži da njihovi političari na regionalnim forumima nastupaju kao predstavnici nezavisne države, a Beograd da insistira na strogom poštovanju Rezolucije SB UN 1244.

Predsednik Boris Tadić i Vlada Srbije, kako saznaje taj list, neće pristati da rešenje za regionalne skupove na bilo koji način zaobiđe Rezoluciju, jer bi takav presedan vodio ukidanju ovog dokumenta, koji predstavlja pravnu i političku polugu na kojoj počiva ceo status Kosova i praktično bi značio priznavanje njegove nezavisnosti.

Tako su se, u ovom trenutku, evropska i kosovska politika našle u pat poziciji - kandidatura zavisi od dijaloga s Prištinom, a nastavak pregovora od pronalaženja rešenja za forume.

Čak i da Vlada pristane na model koji bi bio u koliziji sa tekstom Rezolucije i da tako nešto potvrdi i Skupština, taj dokument bi morao da izmeni ili ukine organ koji ju je i usvojio, a to je Savet bezbednosti.

"Rezolucija je do sada dobijala različita tumačenja, u zavisnosti da li se posmatra iz ugla Prištine, Beograda ili međunarodne zajednice. Međutim, rešenje koje traži Priština za regionalne forume zahtevalo bi izmenu teksta, jer Rezolucija ipak govori o Kosovu kao srpskoj pokrajini", tvrdi za "Novosti" Tibor Varadi, stručnjak za međunarodno pravo.

Takođe, Srbija ne može da pristane na formulu za regionalne forume koja bi bila u koliziji sa dokumentom Saveta bezbednosti, jer bi to bio signal za pet država EU koje nisu priznale Kosovo, da to učine, smatra Vladimir Todorić, iz Centra za novu politiku i član Spoljnopolitičkog saveta MSP.

"Rezolucija 1244 je ionako i dalje na snazi, jer na njoj insistira tih pet evropskih država i one zemlje u Savetu bezbednosti koje su protiv nezavisnosti KiM. Bojim se da smo udarili i u evropski i u kosovski zid", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.