Evropska komisija protiv bilateralnih sporazuma zemalja EU i Rusije o hrani

Izvor: Blic, 13.Mar.2015, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija protiv bilateralnih sporazuma zemalja EU i Rusije o hrani

Evropska komisija (EK) će se potruditi da ne dozvoli da pojedine zemlje Evropske unije (EU) zaključe bilateralne sporazume sa Rusijom o izvozu prehrambenih prozvoda koji je sprečen sankcijama, odnosno ruskim recipročnim merama.

Kako je javio Baltički servis vesti (Baltic News Service, BNS), to je navedeno u odgovoru Evropske komisije na zahtev litvanskog člana Evropskog parlamenta Bronisa Rope. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Ispostavilo se da su poslednjih meseci održavani bilateralni susreti država članica EU i Rusije o sanitarnim i fitosanitarnim pitanjima, sa kojima nisu upoznati Evropska komisija ili druge države članice", navodi se u saopštenju EK.

Komisija će nastaviti da prati da se sertifikacija izvoza u Rusiju sprovodi strogo u skladu sa sanitarnim uslovima izvoza dogovorenim na nivou EU.

U januaru su baltičke zemlje i Poljska izrazile nezadovoljstvo mogućim sporazumima drugih zemalja članica EU i Rusije. Konkretno, negativnu reakciju tih zemalja izazvalo je pismo šefa generalnog direktorata EK za zdravlje i bezbednost hrane Ladislava Mikoa rukovodiocu ruske veterinarske i fitosanitarne službe Roseljhoznadzor Sergeju Dankvertu, u kome je, prema rečima predstavnika Litvanije, Rusiji predloženo da se dogovara sa zemljama pojedinačno.

U međuvremenu, kako je ranije saopšteno, ruska strana je više puta obaveštavala o zahtevima pojedinih zemalja EU za ublažavanje prehrambenog embarga na neke njihove proizvode i konsultacije s tim u vezi. Konkretno, takvi zahtevi su stigli od Grčke i Mađarske.

Kako je juče rekao ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov, ministarstvo razmatra moguće varijante da dozvoli uvoz određenih vrsta voća i povrća iz nekih evropskih zemalja, prvenstveno iz Grčke, Mađarske i sa Kipra. Prema njegovim rečima, za to postoje dve-tri moguće varijante.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EK protiv bilateralnih sporazuma zemalja EU i Rusije o hrani

Izvor: Capital.ba, 13.Mar.2015

MOSKVA, Evropska komisija (EK) će se potruditi da ne dozvoli da pojedine zemlje Evropske unije (EU) zaključe bilateralne sporazume sa Rusijom o izvozu prehrambenih prozvoda. Kako javlja Baltički servis vijesti (Baltic News Service, BNS), a prenosi Interfaks, to je navedeno u odgovoru Evropske komisije...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.