Evropska komisija: Preporuka za Srbiju

Izvor: RTS, 22.Apr.2013, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija: Preporuka za Srbiju

Države članice EU od Evropske komisije dobile prepruku da otvore pregovore sa Srbijom. To predstavlja odlučujući raskid sa prošlošću i zajednički korak ka evropskoj budućnosti, ocenila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Šefovi diplomatija EU sporazum Beograda i Prištine ocenili kao istorijski i najavili da će o preporuci Evropske komisije ponovo raspravljati u junu.

13.44 - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ocenila da današnje preporuke Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komisije za Srbiju i Kosovo predstavljaju "odlučujući raskid sa prošlošću" i "zajednički korak ka evropskoj budućnosti".

13.08 - Savet ministara započeo raspravu o proširenju. Ketrin Ešton podnosi izveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine. 

10.58 - Komisija upravo dala preporuku članicama država EU da otvore pregovore sa Srbijom, objavio komesar za proširenje EU Štefan File na tviteru.

10.25 - Počeo sastanak ministara spoljnih poslova članica EU na kojem će se raspravljati i o napretku Srbije u evrointegracijama. 

09.20 - Pred početak sastanka predsedavajući EU Imon Gilmor rekao da je u dijalogu načinjen napredak, čime bi trebalo da su uklonjene prepreke za otpočinjanje pristupnih razgovora.

Šefovi diplomatija EU ocenili su sporazum Beograda i Prištine kao istorijski i najavili da će o preporuci Evropske komisije da se otvore pregovori o pridruživanju sa Srbijom ponovo raspravljati u junu.

To je saopšteno posle današnje sednice Saveta ministara u Luksemburgu, odakle je poručeno da će u međuvremenu fokus biti na sprovođenju dogovora Beograda i Prištine.

"Zasad smo dobili samo početne reakcije na izveštaj, jer je predstavljen tek danas, pa ministri nisu imali vremena da se konsultuju sa svojim prestonicama", rekao je predsedavajući Saveta Ejmon Gilmor novinarima na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Gilmor je rekao da su, budući da je izveštaj predstavljen jutros, dostupne samo prve rekacije, a upitan kakve su one bile i da li je prevladavao pozitivan ili negativan stav, on je istakao da je u diskusiji stalno korišćena reč "istojski".

"Osećaj je da je sporazum iskorijski i da menja perspektivu. Pozitivan je i za Kosovo i za Srbiju i mnoge pohvale su izrečene", rekao je Gilmor.

On je objasnio da će zemlje članice do juna razmatrati sporazum na radnom nivou i pratiti implementaciju.

"Razmotrićemo izveštaje za Srbiju, Kosovo i Makedoniju pre nego što u junu preuzmeno bilo kakve naredne korake", rekao je Gilmor.

Evropski komesar za proširenje Štefan File istakao je da očekuje da implementacija sporazuma počne i dodao da će kontinuirana podrška zemalja članica biit usmerena upravo na taj proces.

"Ovo je prelomni sporazum i do njega bi bilo nemoguće doći da nije bilo hrabrosti dvojice premijera", rekao je File navodeći da je EK preporučila otvaranje pregovora za Srbiju i da je Srbija ispunila političke kriterijume.

File je kosovskim Srbima poručio da "odvoje vreme i pažljivo pročitaju sporazum".

"Sporazum koji je postignut maksimalno poštuje prava i interese naroda koji žive na severu Kosova i ne samo njih", naglasio je File.

Eštonova: Odlučujući raskid sa prošlošću

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton danas je Savetu predstavila izveštaj, nakon što je kolegijum Evropske komisije prethodno usvojio zaključke u kojima se preporučuje otvaranje pregovora sa Srbijom o pridruživanju EU.

Eštonova je ocenila je da današnje preporuke Evropske komisije za Srbiju i Kosovo predstavljaju "odlučujući raskid sa prošlošću" i "zajednički korak ka evropskoj budućnosti".

"Preporuke da se sa Srbijom otvore pregovori o pridruživanju EU, a sa Kosovom otpočnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju predstavljaju odlučujući raskid sa prošlošću i zajednički korak ka evropskoj budućnosti", navela je Ešton u saopštenju dostavljenom medijima.

Šefica evropske diplomatije, pod čijim je okriljem održano deset rundi dijaloga Beograda i Prištine, pohvalila je učesnike u dijalogu zbog "hrabrosti i vizije".

"Čast mi je što sam mogla da doprinesem ovom procesu", navela je Ešton.

U istom saopštenju, evropski komesar Štefan File naveo je da su "Srbija i Kosovo dokazali da mogu da se usredsrede na budućnost umesto da ostanu zarobljenici prošlosti".

"Naša preporuka je jasna: i Srbija i Kosovo zaslužuju da se odlučno napreduju prema evropskim perspektivama. Ovo su dobre vesti za narod Srbije i Kosova, kao i celog regiona", zaključio je File.

Kako saznaje Tanjug u Vladi Srbije, komesar EU za proširenje Štefan File posetiće Beograd u petak.

U izveštaju, koji je danas obelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima saveta iz decembra 2012. godine.

Evropska komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

U izveštaju se detaljno navodi hronologija dijaloga, svih deset rundi, kao i sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, a naglašava se i uspešno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Kako se dodaje, Evropska komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su deo procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Komisija se poziva na svoju preporuku iz oktobra 2012. godine da bi korake ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo razmatrati u kontekstu okvira za buduće pregovore o pridruživanju sa Srbijom. Kosmija će nastaviti da tokom pregovora pažljivo prati reforme i njihovu primenu, pogotovo u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda, kao i reoforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i suzbijanja diskriminacije", navodi se u izveštaju.

Bilt: Sada više ne može nazad

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt pozdravio je preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

Bilt je na svom tviter nalogu naveo da pozdravlja i preporuku EK o pokretanju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Uoči sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU na kojem su podneti izveštaji o Srbiji i Kosovu, Bilt je rekao da je sporazum koji su postigli premijeri Srbije i Kosova uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton "veoma veliko dostignuće" i da je "veoma dobar" ali i ukazao da njegovo sprovođenje neće biti lako.

"Ali mislim da je Rubikon pređen, sada se više ne može nazad", naglasio je Bilt.

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je brzo reagovanje Vlada Srbije i Kosova i, posebno, ratifikaciju briselskog sporazuma u parlamentu Kosova, koji je ključan iskorak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Današnja odluka o preporuci za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom je očekivana i dobrodošla", naveo je Kacin u pisanoj izjavi.

Vestervele: Važna primena dogovora 

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele naglasio je da je sada važna primena dogovora postignutog u dijalogu Beograda i Prištine.

Vestervele je čestitao Srbiji i Kosovu na ishodu dijaloga. "Želimo da ono što je dogovoreno bude sprovedeno u delo. To je za nas veoma bitno", poručio je nemački ministar i dodao da se pitanje normalizacije tiče "neposredno EU i njenih članica".

"Ako možemo stvoriti više stabilnosti u tom delu Evrope i ako dođe do relaksacije dobrosusedskih odnosa između Beograda i Prištine, onda to nije samo dobra vest za te dve zemlje i tamošnje građane, već i celu Evropu", poručio je Vestervele.

Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans čestitao je Beogradu, Prištini, ali i Ketrin Ešton na postignutom sporazumu.

Ističući da je reč o istorijskom dogovoru, koji predstavlja važan korak ka stabilnosti na Balkanu, Timermans je rekao da je "veoma pozitivan prema odlukama u vezi daljeg napretka Srbije i Kosova u pravcu EU".

Ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders rekao je novinarima da je sporazum, koji nije bilo lako postići, važan korak napred.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić ocenila je da je sporazum postignut u dijalogu veoma bitan - ne samo za Srbiju i Kosovo, već i stabilizaciju i napredak celog regiona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.