Izvor: Magyar Szó, 08.Avg.2017, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska Unija je prilika za male zajednice (Mađar so)

Susret gradova pobratima na dan sela u subotu pre podne u Šupljaku održana je konferencija na temu pridruživanja Evropskoj Uniji, sa akcentom na razvojne mogućnosti malih zajednica u procesu integracije. Na ovaj događaj su pored srpskih funkcionera bili pozvani i predstavnici Ludoša u Mađarskoj, Eršekhalme, Marošludoša u Rumuniji, Veljka Ide u Slovačkoj i Osijeka u Hrvatskoj, kako bi izveštavali o svojim iskustvima, šta je ono što se promenilo u njihovim zajednicama nakon dobijanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << punopravnog članstava.

U Šupljaku ne postoji porodica koja ne uzgaja beli luk (Foto:Gergelj Arpad)

Ovaj događaj podržan je od strane programa Villages in the Eurpean Union-Europe for Citizens. Lokalna zajednica Šupljaka zajedno sa Udruženjem Vojvodicum Klaster je konkurisala za podršku EU.

Aladič Tibor, predsednik Skupštine mesne zajednice Šupljak je rekao kako je ovaj sastanak jedinstven, te kako nikada nije bilo toliko gostiju na lokalnom događaju kao ovog puta. - Kada imate ovolko prijatelja, to onda zaista nešto znači- pozdravio je okupljene goste Aladič Tibor. U nastavku je izrazio ponos što zajednica nije dozvolila da selo zamre. Kako je rekao, selo može da živi i preživi samo onda kada „većina zajednice razmišlja na isti način“. Aladič smatra da, što je Srbija bliža EU, to je sve više pozitivnih promena u životu zajednice.

Kiš Ištvan, zamenik gradonačelnika Marošludoša je za naš list naglasio da je integracija u EU zaista promenila živote ljudi u malim sredinama u pozitivnom smeru.

Predstavnici gradova pobratima (Foto: Gergely Arpad)

-Predstavnik sam grada od 15 hiljada stanovnika, gde je već drugačija situacija, postoje manje zajednice oko nas, tako da mogu lično da potvrdim za šta je sposoban jedan pametan gradonačelnik. Možemo slobodno reći da Unijom upravlja zapadna Evropa a tamo postoji grad sa 15 hiljada stanovnika koji je napredniji nego u Rumuniji ili Srbiji. Zapadnjaci to ne znaju, misle da slični uslovi vladaju svuda, tako da se fokusiraju uglavnom na jačanje i razvoj malih zajednica - objasnio je.

Šupljak i Eršekhalma zajedno rade već 17 godina- istakao je Horvat Roland, gradonačelnik mađarskog grada, a takođe je izvestio da je i ranije bilo sličnih projekata iz kojih ima samo pozitivnih iskustava, te se raduje da se i Šupljak uključio u ovu inicijativu EU.

Đula Beluščak, gradonačelnik Veljka Ide u Slovačkoj je za naš list rekao da je došao na konferenciju u cilju produbljivanja odnosa između ova dva grada koji se grade sedam godina. Slaže se da je nakon pristupanja EU poboljšan životni standard – barem donekle – i često lokalne vlasti mogu da se prijave na više konkursa, što je šansa za poboljšanje. Na konferenciji je bila i Elvira Kovač, narodni poslanik (SVM) i zamenik predsednika Odbora za evropske integracije.

Uprkos vrućini, bilo je mnogo zainteresovanih za konferenciju (Foto: Gergely Arpad)

Nakon predstavljanja situacije u kojoj se Srbija nalazi pri integraciji EU, istakla je: „Regionalna politika EU je veoma važna, ne samo za nove države članice nego i za zemlje kandidate, jer regionalni razvojni fondovi čine jednu trećinu budžeta EU. Zakonodavstvo EU iznosi više od sedamdeset posto regionalnih i lokalnih pitanja kontrole, a evropski regioni i gradovi su uključeni u budžet EU sa 75 procenata upotrebe.“

Male zajednice smatraju da je jedno od najvažnijih pregovaračkih poglavlja 22., koje se bavi regionalnom politikom i koordinacijom strukturnih sredstava.

U Srbiji od 1953.godine postoji Stalna konferencija gradova i opština, jedan konsultativni organ kome su partneri izvršna vlast i relevantna ministarstva, forum gde gradovi i opštine koordiniraju svoje stavove i svoje interese, implementiraju projekte regionalnog i lokalnog karaktera. Obzirom da je pristupni fond EU IPA deo regionalne politike, krećemo se u dobrom pravcu što potvrđuje to da je upotreba sredstava IPA stope dostigao 98 posto u Srbiji. Zbog toga je važno da nastavimo ovu praksu i razvijamo saradnju, posebno u regionalnim i prekograničnim programima saradnje koji se finansiraju iz IPA fondova. Ono što je podjednako važno za sve zemlje u regionu je njihova prekogranična saradnja, programi koji se sprovode uz finansijsku podršku IPA. Brojevi sami govore o značaju: prethodni budžet za period (2007-2013) imao je ukupno 35 javnih poziva, 3598 podnetih, 816 ugovorenih projekata koje je sprovelo 495 organizacija – rekla je Kovač Elvira i dodala da su državna administracija i ministarstvo lokalne uprave pripremili nacrt amandmana Zakona o lokalnoj samoupravi koji predviđa, između ostalog, mogućnost da Vlada preko agencija prati proces evropskih integracija i razvijanja administrativnih kapaciteta.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.