Evropa u više brzina, zapadni Balkan u rikvercu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2017, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa u više brzina, zapadni Balkan "u rikvercu"

Evropska unija, zaokupljena svojom krizom, izgubila je uticaj koji je imala na dešavanja na Zapadnom Balkanu, ocenila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i izrazila nadu da će se to promeniti.

Ona je, otvarajući konferenciju "Evropa u više brzina - zapadni Balkan u rikvercu", rekla da je neupitno da od rešavanja krize unutar EU zavisi i položaj Zapadnog Balkana, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << danas je neizvesnost u pogledu budućnosti Unije mnogo manja.

"Sada već možemo reći da je došlo do nove nade da je budućnost EU moguća na redefinisanim osnovama", rekla je Aleksandra Joksimović.

Važno je, primetila je, što je trend porasta populizma i antievropskih stranaka zaustavljen.

Ona je istakla da Berlinski proces pokazuje da postoji želja da se Zapadni Balkan uključi u evropsku porodicu.

"Balkan mora da radi svoj domaći zadatak i da spremno dočeka članstvo u EU. Neophodno je da se Unija konstantno bavi ovim regionom, jer svako ulaganje sada smanjuje ulaganje u budućnosti", istakla je Joksimović.

Direktorka Friedrich Ebert fondacije u Beogradu, Ursula Koh-Laugvic, smatra da postoji mnogo izazova, ali da EU neće propasti.

"Predviđanja da će populisti ostvariti velike pobede su propala, ali je ostao veliki izazov migrantske krize. EU ima mnogo izazova, ali neće propasti", rekla je ona.

Ona je dodala da u raspravu koju EU vodi o tome kako će izgledati nakon Bregzita treba uključiti i zemlje zapadnog Balkana.

Dačić: EU je ovde popularnija nego u nekim članicama

Nova Vlada će u pogledu spoljne politike zadržati prioritete koje je imala do sada, ostajemo pri evropskom putu Srbije što ne znači samo pregovore o članstvu već i harmonizaciju društva sa vrednostima EU što je još važnije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić se video porukom uključio u otvaranje konferencije "Evropa u više brzina - zapadni Balkan u rikvercu" rekavši da se evropske integracije u Srbiji ne vode zbog EU, već zbog građana Srbije.

"Prioriteti Srbije će biti mir i stabilnost u regionu, redefinisanje odnosa sa velikim silama poput SAD i Velike Britanije, ali i održavanje odnosa sa Kinom i Rusijom. Prioriteti će biti i negovanje tradicionalbih prijateljstva koji su započeti u Pokretu nesvrstanih, dakle zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike", rekao je Dačić.

On je rekao da su zemlje zapadnog Balkana pod uticajem svih velikih izazova koji se dešavaju u svetu, poput Bregzita, izbora Trampa, krize EU.

"EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama članicama, mi i dalje vidimo EU kao najbolji način udruživanja, a ona je i stabilizirajući faktor za zemlje Balkana jer se ulazak u EU postavlja kao zajednički cilj", naveo je Dačić.

On je dodao da "Berlinski proces raduje, jer pokazuje da velike zemlje drže zapadni Balkan na svojoj agendi".

Dačić je rekao da je glavna reč na sastancima Berlinskog procesa povezivanje, ekonomsko, infrastrukturno, političko...

"Mislim da treba da bude više političkog povezivanja kako bi rešiki sukobe iz prošlosti i definisaki zajedničke interse i tako se Briselu pokazali kao jedinstveniji region", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija ima dosta primedbi na odnos EU prema procesu integracije, jer se "svaki naš korak meri u poglavlju 35 - dijalog sa Prištinom".

"Mislim da EU ne gleda pravedno i da se olako daju negativne ocene o Srbiji, dok se tolerišu oni koji doprinose stvaranju tenzija na Balkanu", naveo je Dačić dodavši da to ne menja evropski put Srbije.

On je zaključio da Srbija želi da bude faktor bezbenosti u regionu, što će biti i politika nove vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.