Evropa strahuje od hrvatskog oružja

Izvor: RTS, 20.Jul.2013, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa strahuje od hrvatskog oružja

Ilegalne "fabrike" oružja pokrenute tokom rata devedesetih u šupama i podrumima i dalje postoje u Zagorju, navodi se u britanskom dokumentarcu "Hrvatska - naoružavanje Evrope". Oružje kućne radinosti popularno među kriminalcima, jer nema serijske brojeve i nije moguće pratiti njihovo poreklo.

U najnovijem dokumentarcu britanske producentske kuće "Journeyman Pictures" Hrvatska je prikazana kao država puna oružja, koje će ulaskom Hrvatske u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU sve više dolaziti u ruke evropskih kriminalaca.

"Imamo dovoljno oružja za još jedan rat", u šali govori Zagorac čiju su kuću posetili autori dokumentarca.

Povod za film su podaci holandske policije koji pokazuju da najviše ilegalnog oružja u tu zemlju dolazi sa prostora bivše Jugoslavije, piše Jutarnji list.

Balistički stručnjak Damir Tomašek pokazao je brojne primere oružja kućne radinosti, za koje se veruje da su popularni među kriminalcima, jer nemaju serijske brojeve i nije moguće pratiti njihovo poreklo.

Autori veruju, pozivajući se na istrage Interpola, kako u Zagorju još uvek postoje ilegalne "fabrike" oružja u šupama i podrumima, koje su pokrenute tokom rata devedesetih, a nisu nikad u potpunosti zatvorene.

Jedan od glavnih sagovornika u dokumentarcu je novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković, koji istražuje organizovani kriminal i trgovinu oružjem.

Ovo područje Evrope ima više oružja iz jednostavnog razloga - pre 20 godina tu je besneo rat, objasnio je Dešković.

Kako Hrvatska nije mogla da dobavi dovoljno oružja za svoju vojsku na crnom tržištu, pokrenute su i brojne kućne fabrike oružja.

Nakon rata, tvrde istražitelji Interpola, iste te fabrike nastavile su da proizvode oružje i da ga prodaju kriminalcima.

"Kratke strojnice, replike mini-Uzija, ali slabijeg kvaliteta, prodavane su na crnom tržištu, znači među kriminalcima i u zapadnoj Evropi, neki veruju čak i prema južnoj Americi", kaže Dešković.

Iako oružje u Holandiju iz Hrvatske danas stiže u znatno manjem broju nego nakon rata, policija brine da će se, ulaskom Hrvatske u EU, količina pristiglog oružja povećati.

U dokumentarcu se, ipak, zaključuje da je Hrvatska sigurna zemlja, u kojoj nema incidenata vezanih za vatreno oružje, nema ubistava, eksplozija ili drugih događaja koji bi mogli da ugroze turiste.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRITANIJA ZABIRNUTA: Hrvatsko oružje preplaviće EU!

Izvor: Kurir, 20.Jul.2013

Kako Hrvatska nije mogla da dobavi dovoljno oružja za svoju vojsku na crnom tržištu, pokrenute su i brojne kućne fabrike oružja, koje su posle rata nastavile da proizvode oružje i da ga prodaju kriminalcima..LONDON - U najnovijem dokumentarcu britanske producentske kuće "Journeyman Pictures" Hrvatska...

Nastavak na Kurir...

Strah od hrvatskog naoružavanja Evrope

Izvor: Blic, 20.Jul.2013

U najnovijem dokumentarnom filmu britanske producentske kuće "Džurnimen pikčers" (Journeyman Pictures), Hrvatska je prikazana kao država puna oružja koje će, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, u znatno većem broju dolaziti u ruke evropskih kriminalaca. ..Glavni povod za dokumentarac, nazvan "Hrvatska...

Nastavak na Blic...

(VIDEO) Evropska unija strepi od hrvatskog oružja!

Izvor: Press, 20.Jul.2013

Glavni povod za dokumentarac, nazvan ''Hrvatska - Naoružavanje Evrope", predstavljaju strahovi holandske policije, čije statiske pokazuju da je znatan broj ilegalnog oružja u Holandiju došao upravo sa prostora nekadašnje Jugoslavije... "Imamo dovoljno za još jedan rat", u šali govori stariji...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.