Evropa: spas izbeglica ili od izbeglica

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2011, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa: spas izbeglica ili od izbeglica

06.06.2011. -

Stiuacija sa izbeglicama iz Severne Afrike uskoro može da se pretvori u ozbiljne probleme za čitavu Evropu. Ruski eksperti ističu da priliv ilegalaca teško da može da se prekine. I ako ovo pitanje ne budu hitno rešeno, jug EU postepeno će se pretvoriti u jednu veliku Lampeduzu.

Evropljani su učinili sve kako bi stanovnici Severnoafričkog regiona, koji preživljavaju revolucije, poverovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u promene. Ali dešava se suprotni efekat. Glavna teškoća sastoji se u tome što sada ljudi beže u Evropu, ne toliko spasavajući se od vojnih dejstava, kao što na primer to čine Libijci, već prosto u traganju za prihvatljivim uslovima egzistencije. I još nije jasno kako će na taj proces uticati operacija u Libiji koja se otegla, govori politikolog Gumer Isaev.

U prvom redu to je priliv migranata, koji se na sve načine trude da pobegnu odande gde se vodi rat. Problemi imigracije će biti samo pooštreni. Očigledno, evropljani su planirali da brzo izađu na kraj sa Gadafijevim režimom i da ga svrgnu, uredviši pitanje na taj način. Ali faktički oni su provocirali novi konflikt u Africi, i još dugo će osećati njegove posledice. Jer Libija nije Irak, ona se nalazi uz Evropu.

Ovaj problem može se rešiti samo na jedan način: uputiti sve snage upravo na humanitarnu operaciju u Severnoj Africi. Inače Evropa može da ne izdrži takav pritisak izbeglica i onih socijalnih problema koje one nose sa sobom, smatra Stanislav Tarasov.

Ekonomiji zemalja Severne Afrike postrebne su ozbiljne finansijske dotacije i ozbiljna ekonomska modernizacija. To je potrebno učiniti što je moguće pre. Pozitivan efekat može da se dostigne samo uz praktičnu realizaciju vrlo ozbiljnih programa državnog nivoa. I Evorpa, koja je pod izgovorom demokratije razbudila ovaj mravinjak, prebacila je sebi na pleća težak teret ovih promena, za koji u datoj situaciji upšte nije bila spremna. Drugi momenat je to da je u samoj Evropi ovaj talas izbeglica stvorio mnogo socijalnih problema. Nije slučajno što su u nekim evropskim zemljama podigle glave nacionalističke snage. Potrebna je konkretna realna politika za podizanje životnog standarda tih zemalja. A to nije jednsotavno učiniti. Znači može se prognozirati da će se slične pojave nastaviti u da će imati sistematski karakter.

Ipak za sada se sve ograničava razgovorima o tome da EU ovaj problem zabrinjava i učestalim saopštenjima o pogibiji izbeglica koje pokušavaju da na bilo kakvim plovilima stignu do Evrope. Početkom juna kod obala Tunisa potonuo je brod iz Libije, na kojem se nalazilo 850 ljudi. Preživelo je manje od 600. I to nisu poslednje žrtve, upozoravaju eksperti. Dok Evropa ne započne masovnu humanitarnu operaciju u zemljama Severne Afrike, izbeglice iz tog regiona će rizikujući živote ploviti preko Sredozemnog mora.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.