Evropa odmrzava sporazum od ponedeljka

Izvor: Politika, 29.Jan.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa odmrzava sporazum od ponedeljka

Preduzeća iz Srbije biće oslobođena plaćanja carine prilikom izvoza u EU ukoliko u proizvodnji koriste sirovine iz zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini

Zvanična primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom počeće od ponedeljka, 1. februara, najavio je Vensan Dežer, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Već godinu dana naša zemlja jednostrano primenjuje sporazum čiji je cilj stvaranje slobodne trgovinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zone u roku od šest godina, dok je Evropska unija proizvođačima iz Srbije još 2000. godine omogućila izvoz robe na evropsko tržište.

– Time Srbija i Evropska unija stupaju u ugovorni odnos. To podrazumeva zajedničko nadgledanje primene sporazuma, ali i postepenu liberalizaciju trgovine – kazao je Dežer.

Prvi sastanak komiteta za sprovođenje Prelaznog sporazuma biće održan polovinom marta, a za stolom će se naći i predstavnici naše vlasti i zvaničnici Evropske unije.

Najveće koristi od ovog dokumenta, najavio je Dežer, imaće učesnici na tržištu, jer će pravila igre postati predvidljiva. Povećaće se konkurentnost preduzeća, ali će i sirovine za proizvodnju biti jeftinije.

A kada je o političkoj koristi reč, to što će EU nadgledati kako se Srbija razvija primenjujući sporazum posebno će biti uzeto u obzir prilikom donošenja odluke o kandidaturi za članstvo.

Ono što se u teoriji zove „dijagonalna kumulacija porekla robe”, objasnio je predstavnik Evropske komisije, u praksi će ovdašnja preduzeća osloboditi plaćanja carine prilikom izvoza u EU, ukoliko u proizvodnji koriste sirovine iz zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. To znači, da će CEFTA region, koji čine sve bivše jugoslovenske zemlje (osim Slovenije, a uključujući Moldaviju i Albaniju) praktično postati jedno tržište.

Zbog toga će, ocenio je Alberto Kamarata, šef sektora za ekonomiju i evropske integracije, naša zemlja postati atraktivnija stranim ulagačima, moći će da modernizuje proizvodnju prilagođavajući je evropskim pravilima, ali i da poveća izvoz. Jer, prema njegovoj oceni, iako je EU još 2000. godine ukinula carine na izvoz robe iz naše zemlje, Srbija tu pogodnost nije dovoljno koristila, jer nije mogla da proizvede dovoljne količine robe dobrog kvaliteta.

A. Nikolić

[objavljeno: 30/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.