Evrointegracije - osnovna poruka samita u Prizrenu

Izvor: S media, 27.Jun.2010, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrointegracije - osnovna poruka samita u Prizrenu

Predsednici Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore poslali su Evropskoj uniji poruku da žele dobrosusedske odnose i evropske integracije, ocenili su danas dnevnici na Kosovu povodom skupa održanog u Prizrenu.

"Ekspres" navodi da su tokom jučerašnjeg mini-samita Fatmir Sejdiu, Bamir Topi, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović pokazali da, bez obzira na neka otvorena međudržavna pitanja, žele dobrosusedske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odnose i rešavanje problema dijalogom.

"Tokom zajedničke konferencije za novinare, predsednici su se starali da u svakoj rečenici prenose poruke saradnje i da pominju odlične odnose. Prvi put Kosovo je organizovalo takav sastanak, dok je ideja predsednika Sejdiua o balkanskom mini-šengenu našla potpuno podršku", navodi "Ekspres".

Glavna tema susreta je bila sloboda kretanja ljudi i kapitala u regionu, ali dnevnik "Kosova Sot" ocenjuje da su u tom pravcu potrebni konkretni koraci a ne samo retorike. "Bez integracije unutar Balkana ne može biti integracija u EU. Ideja o mini-šengenu treba da se podržava i da se sprovodi na delu. U početku bi mogla da obuhvati Kosovo i Albaniju, onda može da se širi i na Makedoniju i Crnu Gori i, zašto ne, Srbiju? Međutim, Srbija ne samo da pokušava da blokira regionalne inisijative već pokušava da spreči put zemalja Balkana ka EU", ocenio je "Kosova Sot".

Dnevnik Koha Ditore navodi da su predsednici pričali i o "vrućim temama", ali to nisu pomenuli tokom zajedničke konferencije za novinare.

Izvori ovog dnevnika su rekli da su Sejdiu i Vujanović pričali i oko statusa Crnogoraca na Kosova, kao uslov Crne Gore za razmenu ambasadora sa Kosovom.

Predsednici Kosova i Makedonije razgovarali su i o sumnjama da postoje masovne grobnice iz 1999. godine i dogovorili se da razmene sve informacije, rekli su izvori iz kabineta Ivanova.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.