Evrointegracije: Dugo putovanje Zapadnog Balkana u Brisel (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 11.Jul.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrointegracije: Dugo putovanje Zapadnog Balkana u Brisel (KOLUMNA)

Da bi postale članice EU pojedine države Zapadnog Balkana čekaće još najmanje deceniju.

Tako prognozira poznavalac prilika na Balkanu, austrijski diplomata Volfgang Petrič. Posle ''Bregzita'' očekuje se ozbiljna i temeljna reforma EU. Evidentno je da u EU postoji nejedinstvo, počev od ekonomskog razvoja, preko migrantske krize, pa sve do shvatanja članica EU da je veća moć administracije u Briselu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << od izvršne vlasti samih članica.

Tu je i vidna socijalna razlika u EU po principu ''sever i jug''. Sve su to faktori koji govore da će prvo uslediti temeljna reorganizacija EU i preispitivanje unutrašnjeg finansiranja, pa tek onda na red dolaze procene i odluke o proširenju.

Američki diplomata Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, u svom razgovoru za NIN, kaže da region neće dostići EU ni za 30 godina. Po oceni Jia prioriteti su ekonomski napredak regiona. Diplomata kaže da: ''Većina država regiona ima rast od tri ili četiri odsto godišnje, ali čak i s tim razvojem, ili razvojem od šest odsto, neće dostići prosek EU u sledeće tri decenije''.

Velike zamerke EU za funkcionisanje Zapadnog Balkana su ''konzervisani'' etnički sukobi, ali i visoka korupcija političara. Korupcija, etnički zamrznuti konflikti i širenje islamskog radikalizma na Balkanu bitno će uticati da EU nema snage i hrabrosti da okonča proces evrointegracija kada je u pitanju region Zapadnog Balkana.

Prilikom nedavnog boravka u Srbiji, zamenik premijera Ruske Federacije Dmitrij Rogozin rekao je da će Srbija imati dobru Vladu, ali da nikada neće postati članica EU, jer će uslovi biti takvi da nikada neće biti u stanju da ih ispuni.

Ovaj Rogozinov stav se temelji na nužnosti da Srbija pri kraju procesa ispunjavanja, odnosno zatvaranja pristupnih poglavlja EU mora da ispuni i zahteve iz Poglavlja 35, koje se odnosi na punu normalizaciju, odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova. Zabrinjava stav političara EU, SAD i Rusije koji Zapadni Balkan u dužem periodu ne vide u EU.

Po svemu sudeći, posebno će biti teške evrointegracije Srbije od koje se traži više nego od drugih članica koje su sa Balkana ušle u EU ili onih na koje se još računa.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.