Evro je interes i budućnost Poljske

Izvor: B92, 11.Apr.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro je interes i budućnost Poljske

Varšava -- Poljski premijer Donald Tusk i dalje veruje da je prelazak na evro u nacionalnom interesu Poljske, bez obzira na sadašnje potrese i dužničku krizu u evrozoni.

Tuske je naveo da bi Poljska kriterijume za ulazak u Evropsku monetarnu uniju mogla da ispuni 2015. godine.

Poljski premijer Tusk je odbacio tezu da Poljska ne treba da u ovom trenutku uđe u evrozonu jer je ona brod koji tone.

Poljski premijer naglasio je da je posle propadanja bankarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuća na početku globalne ekonomske krize rekao sebi da više nikada neće pominjati unapred nikakve datume kada bi Poljska mogla da pređe na evro, već samo kada će Poljska ispuniti obaveze iz Mastrihta. "Ako se ne desi ništa vanredno ispunićemo ih sve 2015. godine, ali to svakako nije datum uvođenja evra", rekao je Tusk.

On je dodao i da u mnogim državama, poput Malte, Estonije i Slovačke, preovladava uverenje da bi kriza bila još izraženija da nemaju evro kao valutu.

Tusk je naglasio da evrozona nije brod koji tone, ali takođe da bi samo budala mogla da bude ubeđena da je zajednička evropska moneta garancija da zemlju neće pogoditi nikakva kriza.

On je podsetio da Poljaci nikada nisu bili preterani entuzijasti prema evru.

"Već godinama je javno mnjenje podeljeno pola-pola. Tu smo mi Poljaci racionalni skeptici. Želimo da budemo u evrozoni ali ne žurimo, videćemo kako evrozona uspeva da popravi sama sebe", rekao je Tusk.

Poljski premijer usprotivio se pretećoj podeli EU na klub zemalja u zoni evra i one druge van te zone i naglasio da je ključno da Evropa povrati veru u smisao dublje integracije i zajedništva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evro je interes i budućnost Poljske

Izvor: Capital.ba, 11.Apr.2011

VARŠAVA, Poljski premijer Donald Tusk i dalje vjeruje da je prelazak na evro u nacionalnom interesu Poljske, bez obzira na sadašnje potrese i dužničku krizu u evrozoni. Tuske je naveo da bi Poljska kriterijume za ulazak u Evropsku monetarnu uniju mogla da ispuni 2015. godine. Poljski premijer Tusk...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.