Eutanazija - ubistvo ili pomoć pri umiranju?

Izvor: B92, 12.Maj.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eutanazija - ubistvo ili pomoć pri umiranju?

Više od dve trećine Nemaca, njih čak 70 odsto, izjasnilo se za mogućnost da se u slučajevima teških bolesti, dozvoli aktivna pomoć pri umiranju, odnosno, eutanazija, koja je u u okviru zemalja Evropske unije (EU) dozvoljena u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu, pisala je nemačka štampa.

Da li bi i deca trebalo da imaju pravo na smrt?

Belgija deci dala pravo na eutanaziju

Eutanazija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo za neizlečive?

Mobilna eutanazija na vašim vratima


Eutanazija nije, međutim, "tabu tema" među Nemcima, baš kao ni rasprava o pitanju da li ljudima za koje se više ništa ne može učiniti, treba "pomoći" da umru.

Oko 22 odsto Nemaca je, međutim, odbilo mogućnost aktivne pomoći pri umiranju, pokazala je anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja Forsa, sprovedena za potrebe jednog nemačkog zdravstveno-osiguravajućeg društva.

Aktivna pomoć pri umiranju, dakle ubistvo na zahtev ili eutanazija, reč koja je u vreme fašizma zloupotrebljavana, pa se njena jezička upotreba i dalje, uglavnom, izbegava, zabranjena je u Nemačkoj, dok je, naprotiv, pomoć pri umiranju dozovoljena.

To znači da, ako neko jednom pacijentu, osuđenom na smrt pribavi, recimo, smrtonosni medikament, - ne kažnjava se, navode mediji.

Predstavnici švajcarske organizacije za eutanaziju "Dignitas", što na latinskom znači dostojanstvo, a koja nudi "smrt dostojnu čoveka", aktivni su već neko vreme u Nemačkoj,

Pravno gledano, pružanje "pomoći" pri umiranju u Nemačkoj, zemlji u kojoj žvi više od 15 miliona ljudi starijih od 65 godina veoma je komplikovano, jer postoji "obaveza spasavanja", u protivnom prete visoke kazne.

Štampa je pisala je jedan broj od života umornih Nemaca, za nekoliko hiljlada evra, koliko "to" košta, pronašlo svoj kraj u Švajcarskoj, upravo kod "Dignitasa".

Kakvu smrt, zapravo, nudi "Dignitas"?

Ta organiizacija za eutanaziju obećava "osećajan ispraćaj" u smrt u odgovarajuće nameštenim prostorijama.

U brošuri ove organizacije se opisuje da, posle uzimanja jednog leka protiv povraćanja, pacijent treba da popije čašu vode u kojoj je po pravilu oko 15 grama natrijum-pentobarbitala.

Zbog lošeg ukusa, posle te čaše, preporučuje se nešto slatko, a u roku od dva do pet minuta dolazi san - pre smrti.

"Dignitas" tvrdi da je to sve bez bola i rizika, ali - kako je saznala dobro obaveštena nemačka štampa, izgleda, da je u prošlosti, ipak, bilo i teškoća.

“Doktor Smrt” optužen za dva ubistva

Bivši senator u Hamburgu Roger Kuš, čije su aktivnosti već godinama sporne, optužen je da je u dva slučaja pružio pacijentkinjama pomoć pri umiranju, a da im pri tom nisu objašnjene alternative, javljaju danas nemački mediji.

Državno tužilaštvo Hambruga optužilo je Kuša i još jednog lekara, dr S., da su dve pacijentkinje, stare 81 i 85 godina, 2012. godine ispratili u smrt, pri čemu im nisu objasnili alternativna rešenja i da su time želeli da stvore presedan u Nemačkoj.

Pacijentkinjama, koje su imale strah od starosti, navodno je savetovano da o svojima namerama ne obaveštavaju rodbinu i one su, kako se navodi, u prisustvu dvojice optuženih lekara, uzele smrtonosnu dozu medikamenata.

Doktor S. je, zatim, sačekao oko pola sata, kako bi tačno tvrdio da su pacijentkinje mrtve i tek tada pozvao broj 112, odnosno, hitnu pomoć, navode nemački mediji, koji pišu da je kazna za ubistvo između pet i 15 godina robije.

Kuš, bivši senator pravde u Hamburgu i nekadašnji političar Hrišćansko-demokratske unije kancelara Angele Merkel, koji se 2006. godine, posle niza afera, morao da povuče s te pozicije, tvorac "mašine za ubijanje", pre nekoliko godina je "pomogao" i jednoj 79-godišnjoj Nemici da umre.

"Dr Smrt", kako nemačka štampa naziva Kuša, doktora pravnih nauka, rođenog 1954. godine u Štutgartu, čoveka koji je osnovao i savez za pomoć pri umiranju, ali i jednu desničarsku partiju, čija je sudbina bila kratkog daha, brani svoje planove i kaže da je "budućnost otvorena".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za ili protiv eutanazije?

Izvor: Radio 021, 12.Maj.2014

Više od dve trećine Nemaca, njih čak 70 odsto, izjasnilo se za mogućnost da se u slučajevima teških bolesti, dozvoli aktivna pomoć pri umiranju, odnosno, eutanazija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.