Euleks simbol nesposobnosti

Izvor: RTS, 09.Apr.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks simbol nesposobnosti

Skupa misija Evropske unije na Kosovu hitno mora da se reformiše jer je trenutno simbol nesposobnosti, piše britanski "Gardijan".

Najveća civilna misija Evropske unije, trebalo je da dokaže da je efikasna zajednička spoljna politika Unije, ipak moguća. Možda je to bilo preterano očekivanje jer je Evropska unija oduvek bila podeljena po >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanju Kosova - pet država članica nisu priznale kosovsku nezavisnost, pa je tako Euleks postao neka vrsta zamene za zajedničku politiku.

Euleks, najpre zamišljen kao moćan simbol Unije koji košta oko 100 miliona evra godišnje, dao je po jednog policajca, sudiju i tužioca na svakih 1.000 stanovnika Kosova, što je do sada trebalo da ojača vladavinu prava i stabilnost političkih prilika na Balkanu.

Za tri godine nije se postiglo mnogo. Pokrenuto je nekoliko velikih istraga, a lokalno sudstvo nije značajno poboljšano.

Nestabilnost prilika na Kosovu samo delimično objašnjava ovaj neuspeh, a glavni uzroci su unutrašnji - nesposobnost, slab menadžment, ali i nelojalnost Misiji EU.

Optužen za korupciju, guverner centralne banke na Kosovu Hašim Redžepi, koji je najpre bio uhapšen, sada već pet meseci sa slobode čeka na suđenje.

Dokazi koji su u tom slučaju praktično neodrživi, samo dokazuju šokantan nivo nemara i nesposobnosti koje pokreće pitanje propusta u odabiru pripadnika Euleksa.

Ovo može da bude čak previše velikodušan zaključak, jer verodostojne informacije ukazuju na to da je hapšenje guvernera možda neopravdano. To bi praktično značilo da je Euleks prekršio pravo Redžepija na fer i pravično suđenje.

Korupcija u senci politike

Priča je još tamnija ako se uzme u obzir činjenica da nekoliko drugih istraga o korupciji koje vodi Euleks praktično venu. Pravo pitanje koje se može postaviti je da li politički razlozi utiču na izbor predmeta koje treba ispitati.

Stabilnost može da bude jedno od rešenja za kosovsku krizu. Kada je kosovski ustavni sud poništio izbore za predsednika na kojima je kandidat bio biznismen Bedžet Pacoli, to je otvorilo krizu koja je sada samo naizgled rešena.

Naime, kompromisno rešenje koje je unelo mir u koaliciju Tači-Pacoli, bila je relativno nepoznata zamenica direktora KPS-a Atifeta Jahjaga.

Lideri dve partije vladajuće koalicije postigli su dogovor u saglasnosti sa opozicionim partijama uz posredovanje američkog ambasadora na Kosovu.

Visoki zvaničnici Euleksa u nekoliko navrata najavljivali su da će "krupna riba" biti uhvaćena, ali sagledavajući prilike, to bi samo donelo političku nestabilnost.

Kosovska politička elita veoma se dobro snašla i pozicionirala u odsustvu istrga Euleksa, koje su praktično potvrdile njihovu "čistotu".

Marti uspaničio Euleks

Dovoljno je pomenuti izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u kojem je aktuelni premijer Hašim Tači optužen za trgovinu ljudskim organima i druge zločine tokom sukoba na Kosovu.

Zvaničnici Euleksa koji su se posle izveštaja našli u panici, tvrde da ništa ne znaju o trgovini organima i od Dika Martija traže da iznese relevantne dokaze.

Tek pod pritiskom Martija, Brisela i stranih medija, Euleks je najavio opširnu istragu po tom pitanju.

Međutim, kada su upitani da li je Hašim Tači (koji se u izveštaju pominje 26 puta) bio pod istragom, zvaničnici Euleksa ogradili su se uz ocenu da bi "formalna" istraga u tom slučaju bila otvorena.

Zbunjujuće izjave Euleksa iskoristio je Hašim Tačim da sebe proglasi nevinim, pritom osuđujući misiju Evropske unije, ali i predloge da se slučaj sa Euleksa prenese na ad hok međunarodna tela.

Euleks je tako postao simbol nesposobnosti, a ne evropskih vrednosti, a na državama članicama Evropske unije je odgovornost da reformišu Euleks, zameni najviše rukovodstvo i Misiji da smernice i političku podršku.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.