Eto nam EU: Prvo platiš porez, pa ložiš kazan za rakiju. A onda za nju platiš trošarinu!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eto nam EU: Prvo platiš porez, pa ložiš kazan za rakiju. A onda za nju platiš trošarinu!

Stanovnici zemalja Evropske unije ne mogu više da peku rakiju po svojoj volji. Prethodno moraju da plate poseban paušalni iznoz, dok im je za vlastitu potrošnju dopušteno da proizvedu najviše 50 litara rakije.

Tako svaki "rakijaš" u Hrvatskoj, koji se pre pečenja ne registruje i ne plati paušalni iznos od 100 kuna (oko 13 evra) na kotao, rizikuje kaznu do deset hiljada kuna (oko 1.300 evra). Na svaku litru ispečene rakije preko dozvoljene kote plaća se trošarina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od 2,8 evra.

Svi koji peku rakiju moraće da dokažu carinskim inspektorima, ako im "pokucaju na vrata", koliko su zaista proizveli rakije. Carinici u EU imaju široka ovlašćenja za pregledanje konoba i domaćinstava kako bi utvrdili o kolikim količinama rakije se radi, navode hrvatski mediji.

Nova pravila EU veoma su rigorozna pa su čak i mali proizvođači alkoholnih pića dužni da predaju godišnje izveštaje carinicima! Tako rok za dostavu godišnjeg izveštaja o ukupno proizvedenoj količini vina i rakije ističe 20. januara naredne godine, a krajnji rok za uplatu trošarine je 31. januar.

Radi lakših provera, u mnogim mestima biće organizovan samo jedan kazan u kome će svi peći rakiju, kako bi se izbegle prevare, navode proizvođači.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.