Eštonova krije gde je razgovarala sa Mursijem

Izvor: Politika, 30.Jul.2013, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova krije gde je razgovarala sa Mursijem

Islamisti najavili da neće odustati od protesta dok se na vlast ne vrati svrgnuti predsednik Egipta

Kairo, Brisel – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne odnose i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton sastala se u noći između ponedeljka i utorka sa svrgnutim egipatskim predsednikom Muhamedom Mursijem, s kojim se zadržala u dvosatnom iscrpnom razgovoru, potvrdila je njena portparolka Maja Kocijančič >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na „Tviteru”, prenosi Tanjug.

Kako je prenela agencija Rojters, Kocijačičeva nije precizirala gde su razgovarali Ešton i Mursi, za kojeg javnost ne zna gde se nalazi u pritvoru od svrgavanja 3. jula ove godine. Vojska je jednu grupu egipatskih aktivista za zaštitu ljudskih prava odvela ove sedmice na mesto gde se on nalazi, ali je Mursi odbio da ih vidi.

Neimenovani zvaničnik izjavio je agenciji AFP da je Eštonova tokom noći vojnim helikopterom otišla iz Kaira na tu tajnu lokaciju, prenela je Beta. To je prvi put da je s Mursijem razgovarao neko izvan kruga egipatskih vojnih i bezbednosnih službi od 3. jula, kada je zbačen s vlasti vojnim udarom.

„Mursi je dobro i ima pristup vestima”, izjavila je Eštonova posle razgovora sa prvim izabranim egipatskim predsednikom koji je opisala kao „prijateljski, otvoren i veoma iskren”, dodaje agencija AFP.

Ona je odbila da novinarima kaže gde se Mursi nalazi, niti je htela da prenese novinarima njegove stavove.

„Neću da stavljam reči u njegova usta. Imali smo prijateljski, otvoren i iskren razgovor. Iscrpno smo razgovarali”, rekla je šefica diplomatije EU u obraćanju medijima.

Eštonova je stigla u Kairo u nedelju uveče, drugi put za 12 dana, gde je razgovarala sa zvaničnicima privremene vlasti i predstavnicima opozicije koje je pozvala na okončanje krvoprolića u zemlji i inicirala uključivanje lidera Muslimanske braće koji imaju Mursijevu podršku u proces političke tranzicije.

„Nisam ovde da bih rekla ljudima da rade stvari. Nisam došla ovde da kažem nekome da treba da uradi ovo, drugi da treba da uradi ono – to je vaša zemlja. Rešenja su na egipatskom narodu (da odluči)”, poručila je Eštonova egipatskom establišmentu.

Uoči dolaska u Kario, ona je ponovila zahtev da Mursi bude oslobođen i osudila je nasilje u kojem su prošlog vikenda poginule 83 osobe, zatraživši da politički proces tranzicije vlasti obuhvati sve grupe, uključujući Mursijevu Muslimansku braću.

Koalicija egipatskih islamista poručila je na sastanku Eštonovoj da će se protesti nastaviti dok se Mursi ne vrati na vlast, saopštili su oni juče.

„Koalicija je potvrdila da egipatski narod neće otići sa ulica i trgova dok se ustavni legitimitet ne vrati”, navedeno je u saopštenju posle sastanka islamista sa visokom predstavnicom EU, javila je agencija AFP, a preneo Tanjug.

U Kairu su, u međuvremenu, Mursijeve pristalice nastavile sa protestima uprkos upozorenjima privremene vlasti da ne prekoračuju prava na miran protest.

objavljeno: 31.07.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.