Estonian Air bankrotirao, Adria Airways priskače u pomoć

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Nov.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonian Air bankrotirao, Adria Airways priskače u pomoć

TALLINN - Vodeći estonski avioprijevoznik u subotu objavio je bankrot nakon što je Evropska unija presudila da će morati vratiti 85.000.000 eura plus kamate državne pomoći upumpavane da bi mogao da leti.

Vlasti u Talinu, međutim, nastoje ublažiti šok uspostavljanjem novog prijevoznika koji će preuzeti ključne rute.

"Estonian Air će prestati s radom 8. studenoga", objavljeno je u subotu na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << web stranici kompanije.

Putnicima koji su ranije kupili karte bit će ponuđena zamjena letova ​​drugim avioprijevoznicima, ili će im biti vraćen novac u prosincu.

Objava je uslijedila nakon što je Europska komisija ranije u subotu naredila da avioprijevoznik pod kontrolom države vrati milijune dobijene pomoći.

"Europska komisija je zaključila da su mjere pomoći od strane Estonije u korist nacionalne aviokompanije Estonian Air dale kompaniji neopravdanu prednost nad konkurentima čime su prekršena i pravila državne pomoći EU", navela je izvršna vlast EU u saopštenju.

"Estonian Air zato treba da vrati dobijenu državnu pomoć, koja prema informacijama Komisije iznosi oko 85 mil. eura (91 mil. $) plus kamate, a ne može primiti dodatnih 40 EUR milijuna pomoći za restrukturiranje", dodaje se.

Vodeći baltički prijevoznik bori se sa finansijskim problemima od 2006. godine, navela je Komisija, dodajući da kompanija ne bi trebalo da se i dalje oslanja na javni novac za preživljavanje.

"Ne bi bilo dobro iskoristiti novac poreskih obveznika kako bi Estonian Air bio vještački na tržištu - to nije fer prema konkurentima, koji se moraju natjecati bez takve podrške", izjavila je povjerenica Margrethe Vestager, zadužena za politiku konkurencije.

Vlada u Tallinu objavila je da je već formirala novu kompaniju u državnom vlasništvu pod nazivom Nordic Aviation Group (NAG) koja će preuzeti osam ključnih linija Estonian Aira od nedjelje.

"Pravila Ezropske unije su vrlo oštra, zato smo počeli čistih računa s novim timom", rekao je predsjednik NAG-a Peeter Tohver u priopćenju, dodajući da na novu kompaniju ne bi trebalo gledati kao na pravnog nasljednika Estonian Aira.

NAG još nema vlastitu flotu i posadu. Drugi avioprijevoznici će biti ugovoreni za letove, dok će slovenski Adria Airways osigurati certifikat operatora, komercijalnu platformu i ticketing sistem.

Europska komisija, koja vodi istragu protiv još nekoliko evropskih avioprijevoznika, naredila je također Cyprus Airwaysu i mađarskom Malevu da vrate pakete pomoći koji se smatraju ilegalnim.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.