Erjavec: EU da izvrši pritisak na Hrvatsku da prihvati presudu

Izvor: Blic, 06.Jan.2017, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erjavec: EU da izvrši pritisak na Hrvatsku da prihvati presudu

Slovenački ministar inostranih poslova Karl Erjavec smatra da bi EU na Hrvatsku mogla da izvrši pritisak da prihvati presudu o arbitražnom sporazumu o granici, koja bi, prema ocenama slovenačkih medija, mogla uslediti sredinom godine.

Erjavec je ponovio stav Ljubljane da je arbitražni sporazum važeći dokument koji obavezuje Hrvatsku, te izrazio nadu da će hrvatska strana poštivati odluku arbitara bez obzira na svoje dosadašnje stavove, a da slovenačka vlada mora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učiniti sve da se presuda što pre sprovede.

On je naglasio da slovenačka vlada priprema sve potrebne mere da dođe do primene arbitražne presude.

Prema njegovim rečima, EU bi morala delovati da Hrvatska promeni svoj stav, kao i u slučaju kada je Zagreb povukao rezerve u pogledu nekih poglavlja u pregovorima Srbije s EU, prenose mediji.

- Znamo da je Hrvatska blokirala razna poglavlja u pregovorima Srbije, ali je svoje stavove koji su u početku bili veoma tvrdi morala da menja. Očekujem da će se nešto slično događati i kada bude trebalo primeniti arbitražnu presudu - rekao je šef slovenačke diplomatije.

On je naveo da je arbitraža jedini način da se reši spor koji traje više od dvadeset godina.

- Vreme kada se to moglo rešiti bilateralno je prošlost, a za Sloveniju bi bilo najbolje da je to bilo rešeno početkom 90-ih godina, u vreme raspada bivše SFRJ i stvaranja novih država - dodao je Erjavec.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slovenija traži pritisak od EU za razgraničenje sa Hrvatskom

Izvor: RTS, 06.Jan.2017

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ocenio je da bi EU mogla da izvrši pritisak na Hrvatsku da prihvati presudu arbitara, jer Hrvatska arbitražni sporazum o granici smatra nepovratno kompromitovanim. . Erjavec...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.