Erdogan: BiH u EU pre Turske

Izvor: B92, 15.Sep.2012, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: BiH u EU pre Turske

Sarajevo -- Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je u Sarajevu da niko ne sme sumnjati u celovitost i integritet BiH, kojoj je predvideo ulazak u EU pre Turske.

Erdogan je, nakon razgovora s predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, novinarima rekao da je cilj svih napora jedinstvena i snažna BiH, BiH u zajedništvu.

“Želimo narode BiH koji neguju i gaje uzajamno poverenje. Niko ne sme sumnjati u celovitost i integritet BiH”, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Erdogan, dodavši da je sa Bevandom razgovarao o svim poljima i segmentima saradnje – vojnim, političkim, kulturnim i ekonomskim.

Premijer Turske je istakao da je za njegovu zemlju bitno da se BiH nađe u sastavu NATO-a.

“Mogu postojati oni koji se protive integraciji BiH u NATO instance. Ali verujem da će BiH puno snažnije i puno bolje ka budućnosti koračati ako se nađe u NATO-u. Mi konstantno pratimo i pozivamo, i kao Republika Turska podstičemo prijem i ubrzani proces integracija BiH u NATO-u”, naveo je Erdogan dodavši da Turska ispituje sve što bi moglo da koči prijem BiH u taj vojni savez.

On je rekao da Turska pridaje i veliki značaj integracijama BiH u Evropsku uniju izrazivši žaljenje zbog činjenice da BiH nije pozvana da se priključi EU.



Turski premijer Redžep Tajip Erdogan završio je dvodnevnu posetu Sarajevu, gde mu je uručena nagrada "Isa-beg Ishaković" za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

Ali ja vas mogu obradovati. Ja ću vam dati muštuluk, a to je da će BiH pre Turske ući u EU. Zato jer se mi punih 50 godina nalazimo pred vratima EU. Sigurno je da će BiH puno pre ući i pridružiti se EU”, poručio je Erdogan, koji danas završava dvodnevnu posetu BiH.

Bevanda je kazao da u razgovoru s premijerom Erdoganom pozdravio sve što Turska radi na bilateralnom planu kada je reč o zemljama regiona, a posebno na planu saradnje sa Srbijom I Hrvatskom.

“Zajednički smo zaključili da taj format sad treba povećati na četiri zemlje regiona, dakle da to budu Bosna i Hercegovina, Turska, Srbija i Hrvatska“, precizirao je Bevanda.

Bevanda je rekao da je “dragog gosta”, kao osvedočenog prijatelja BiH, zamolio za “dodatni senzibilitet prema ukupnom društvu BiH” koje je nazvao “krhkom” zajednicom tri konstitutivna naroda i građana gde svaka reč, posebno od visokopozicioniranih političkih osoba, ima poseban značaj i težinu.

Zahvalivši Erdoganu na svakoj podršci koju Turska pruža “kako bi se u BiH došlo do sklada”, Bevanda je rekao da su političari BiH duboko svesni da su upravo oni ti koji se moraju dogovoriti, ne otvarati ni slučajno stare rane, nego, kako je rekao, ići napred zbog budućnost svih građana BiH.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdoganova politička vizija

Izvor: RTS, 16.Sep.2012, 01:03

Bosna i Hercegovina će ući u EU pre Turske, ocenio u Sarajevu Redžep Tajip Erdogan. Turski premijer poručio da bi svaka porodica u BiH trebalo da ima najmanje petoro dece, jer je to važno za ekonomski razvoj...Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska pridaje "veliku važnost integraciji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.