Enda Keni novi premijer Irske

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Enda Keni novi premijer Irske

Posle dogovora konzervativaca i levičara o formiranju koalicione vlade, parlament Irske izabrao je Enda Kenija za novog premijera. Od Kenija se najpre očekuje da ublaži krizu bankarskog sistema, zbog koje je Irska morala da traži hitan zajam EU i MMF-a.

Novi parlament Irske izabrao je za premijera Enda Kenija, lidera partije Fine Gejl. Keni (60) će na čelu koalicione vlade imati zadatak da ponovo pokrene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privredu, ozbiljno ugroženu dužničkom krizom.

Izbor Kenija usledio je posle dogovora koji su za vikend postigli konzervativna Fine Gejl i levičarska Laburistička partija.

Keni je rekao da će objaviti sastav svog kabineta, pošto njegovo imenovanje potpiše predsednica Irske Meri Mekalis.

Keni obećao je da će rešiti krizu bankarskog sistema, zbog koje je Irska morala da traži hitan zajam EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Novoizabrani premijer je dodao da se uslovi tog zajma moraju preispitati da bi Irska mogla da ih ispuni, i da bi se oporavila od rekordnog deficita i dvocifrene stope nezaposlenosti.

Keni je poručio da njegova vlada "ima zadatak da spasi ekonomiju, povrati reputaciju, i oporavi celo društvo".

Kandidat bez rivala

Za Kenija je glasalo 117 od 166 poslanika, a 27 je bilo protiv. To je bilo prvi put u istoriji Irske da kandidat za premijera prilikom glasanja nije imao rivala.

Fine Gejl je osvojio 76, a laburisti 37 mesta u irskom parlamentu na izborima održanim 25. februara. Te dve partije će zajedno imati najveću parlamentarnu većinu u irskoj istoriji. Oni su već bili na čelu Irske od 1995-97. godine. 

Partija centra Fiona Fejl, koja je dominirala irskom politikom od 1932, osvojila je samo 20 mesta, što je njen najgori rezultat ikad.

Tu stranku Irci smatraju odgovornom za finansijsku krizu, zbog čega je 22. januara sa njenog čela morao da ode doskorašnji premijer Brajan Kauen, a mnogi politički analitičari ocenili su februarske izbore kao osvetu birača za katastrofalno ekonomsko stanje u zemlji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.