Eksperti EU: U Srbiji ima mnogo medija!

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti EU: U Srbiji ima mnogo medija!

U Srbiji postoji previše medija, kvalitet njihovog sadržaja je na niskom nivou i sredstva koja su im na raspolaganju su premala, jedan je od zaključaka Medijske studije, čiji su tvorci inostrani eksperti koje je angažovala Evropska unija. Postojeće stanje na medijskoj sceni u Srbiji je neodrživo i mora se menjati zakonskim i institucionalnim reformama, ocenjuje se u izveštaju načinjenom na osnovu komparativne analize medijskih scena >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Srbiji, Nemačkoj, Austriji i Danskoj.- Jedna od posledica neuređenog stanja na medijskoj sceni jesu i veoma niske plate u medijima, što može ugroziti uređivačku nezavisnost i sniziti etičke standarde u novinarstvu - navodi se u ovoj studiji. U studiji se kritikuje vlasništvo lokalne vlasti nad lokalnim ili regionalnim medijima.
- Srbija je premala i njena ekonomija je nedovoljno razvijena da bi imala postojeći broj televizija sa nacionalnom pokrivenošću. U državama regiona, pored javnog servisa, funkcionišu svega jedna ili dve komercijalne televizije. Takvo rešenje se preporučuje i za Srbiju, s tim da bi jedan ili dva komercijalna emitera trebalo da budu izabrani na svojevrsnom „takmičenju lepote", odnosno ocenjivanjem predloženih programskih sadržaja - navodi se u ovoj studiji.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.