Ekonomski barometar: Pijaca “otkriva” recesiju

Izvor: BKTV News, 14.Maj.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomski barometar: Pijaca “otkriva” recesiju

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da je srpska ekonomija formalno izašla iz recesije. Zvaničnici EU tvrde da evrozona još uvek nije izašla iz recesije, ali da pojedine države, poput Nemačke pokazuju trendove oporavka. Više puta je ministar Dinkić i u prethodnoj vladi rekao da je Srbija izašla iz ove zone. Međutim, posle toga su došle stručne, ali i političke ocene da je Srbija još uvek u recesiji i to >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je sam Dinkić kasnije potvrdio. Čemu onda prebrzi odgovori na najteži oblik ekonomske „bolesti“ jedne države?
Podaci da je Srbija u prvom kvartalu i formalno izašla iz recesije zabeleživši rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto predstavljaju mogući, ali ne još i realni argument za ocenu o izlasku Srbije iz recesije. Ništa se suštinski nije promenilo osim dodatnog zaduživanja i visoke nezaposlenosti koja je u Srbiji oko 30 odsto viša nego u Grčkoj. Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je danas da je u prvom tromesečju ove godine srpski izvoz ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja zabeleživši rast od 5,2 odsto. Bruto domaći proizvod povećan je za 1,9 odsto, čime je ekonomija formalno izašla iz recesije. Ovo su političke ocene koje imaju potrebu da pokažu da je Mlađan Dinkić izbavitelj Srbije, te da kao takav može da bude kandidat za Nobelovu nagradu u bliskoj budućnosti.
Mediji govore da od ove godine preduzeća umesto deset odsto državi daju 15 odsto od svoje dobiti. Iako je poreska stopa povećana za 50 odsto, prihodi su manji nego  u istom periodu prošle godine. Od uspešnih firmi u prvom kvartalu prošle godine slila se 21 milijarda, a tokom prva tri meseca 2013. godine – nepunih 17 milijardi dinara. To samo govori da se Srbija još uvek nalazi u zoni visokog rizika i da je blago rečeno “hrabro” reći da smo izašli iz recesije. Srbija nije bitnije poboljšala svoju poziciju u odnosu na maj 2012. godine koji se procenjuje kao “katastrofalan” u vreme prethodne vlade koju su činili i ministri iz Ujedinjenih regiona Srbije.
Dakle, treba biti veoma obazriv u davanju političkih ocena o stanju ekonomije u Srbiji, posebno pred dolazak misije Međunarodnog monetarnog fonda i njenih predloga i zahteva koji će biti restriktivni i politički veoma teško prihvatljivi. Istraživanje CESID-a pokazuje da Dinkiću veruje 39 procenata ispitanika više nego ranije, dok se URS-u daje prognoza od šest odsto ukoliko bi se skorije organizovali izbori. Da li je to zaista tako ili je u pitanju politički marketing Mlađana Dinkića? Političari imaju pravo da nas ubeđuju kako smo izašli iz recesije, ali sam život to sve demantuje. Da bi se zaista napravio pomak potrebno je  zaposliti Srbiju, aktivirati strane investicije, pojačati odgovornost u državnim  strukturama i dokazati da je Srbija izašla iz recesije. Evidentno je da veliki broj političara i ljudi u vlasti ne ide na “zelenu pijacu”, jer tamo bi, sasvim sigurno, realno sagledali ekonomsku i platežnu sposobnost građana Srbije.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.