Efikasnija potraga za nestalom decom

Izvor: Politika, 26.Okt.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efikasnija potraga za nestalom decom

Srbija jedina izvan EU ima operativan jedinstveni broj 116-000. – Prvih 48 sati posle nestanka je ključno

Jedinstveni evropski broj za nestalu decu 116-000, koji izvan 16 država EU postoji samo u Srbiji, nedavno je prvi put upotrebljen. Zvala je majka nestale devojčice, ali se dete na sreću ubrzo pojavilo, pa su aktivisti nevladine organizacije „Astra” prekinuli pokrenutu proceduru koja, između >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostalog, podrazumeva obaveštavanje policije ako to već nije učinjeno, objavljivanje fotografije nestalog deteta, pa i obaveštavanje sličnih organizacija u inostranstvu ako se sumnja da je dete odvedeno u drugu državu.

Inicijativa za ustanovljenje jedinstvenog evropskog broja za nestalu decu potekla je od organizacije MCE (Missing children Europe), evropske federacije za nestalu i eksploatisanu decu. Na nju je u februaru 2007. odgovorila Evropska komisija donošenjem odluke o rezervisanju broja 116-000, kao linije za pomoć za nestalu decu u EU.

– U skladu sa protokolom koji važi za sve organizacije koje vode evropski broj za nestalu decu, potraga se vrši nevezano od uzroka detetovog nestanka. U akciju se stupa i u slučaju otmice, otmice od strane roditelja, bežanja od kuće, nestanka maloletnih migranata bez pratnje, nestanka usled prirodnih katastrofa, izgubljene, povređene ili na neki drugi način nestale dece. Termin deca se odnosi na maloletnike,odnosnona mlađe od 18 godina. Svako ko sumnja na nestanak deteta može okrenuti broj 116-000, ali su to najčešće roditelji. Budući da potragu za detetom uvek vrše pripadnici policije, ukoliko osoba koja zove slučaj nije prijavila policiji, ona se upućuje da to uradi ili konsultantkinje iz „Astre” prosleđuju anonimne prijave policiji – objašnjava Elena Krsmanović, koordinatorka za odnose sa javnošću u „Astri”

Saradnja svih organizacija koje u Evropi vode broj za nestalu decu, ustaljena je praksa, pogotovo u slučajevima u kojima postoje razlozi za sumnju da je dete prešlo granicu, pa postoji potreba da potraga pokrije teritoriju dve ili više država. Nevladine organizacije su u ovome brže od policija koje moraju da sprovode složene birokratske procedure.

– Potragu za maloletnim licima uvek obavlja policija, a mobilišu se i druge organizacije, kako bi povratak deteta bio što izvesniji. Brza akcija ključna je za pronalaženje nestalih osoba, jer istraživanja govore da posle prvih 48 sati mogućnost uspešnog pronalaženja drastično opada – kaže Elena Krsmanović.

Ipak, formalizovanje saradnje sa MUP-om nije uslov za funkcionisanje ove linije, iako je to iz razumljivih razloga veoma važno. Zbog toga je pre više od godinu dana „Astra” pokrenula inicijativu za potpisivanje Memoranduma o saradnji sa MUP-om Srbije, ali je odgovor izostao.

M. Galović

objavljeno: 26.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.