Ebola iz Gvineje prešla kod komšija

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2014, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola iz Gvineje prešla kod komšija

Evropska unija će uputiti 500.000 evra pomoći Gvineji i susednim zemljama u kojima vlada epidemija ebole, saopšteno je danas u Konakriju. Epidemija se iz Gvineje proširila na Liberiju i Sijera Leone, a Senegal je danas zatvorio granice s Gvinejom.

Senegal iz predostrožnosti zatvorio granicu

 

U južnom delu Gvineje od januara je umrlo je 70 osoba, od 111 zaraženih od te bolesti. Epidemija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se proširila i na glavni grad Konakri gde je obolelo osam osoba.

 

Ebola je veoma zarazno virusno oboljenje koje izaziva četiri ili pet poznatih virusa. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem.

 

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odstU južnom delu Gvineje od januara je umrlo je 70 osoba, od 111 zaraženih od te bolesti. Epidemija se proširila i na glavni grad Konakri gde je obolelo osam osoba.

 

Jedna od najmasovnijih epidemija ebole izbila je u Ugandi 2000. godine. Tada je tom bolešću zaraženo 425 ljudi, a više od polovine je umrlo. Epidemije manjih razmera izbijale su i kasnije u Ugandi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.