EVROPSKI ZAKON O SLOBODI MEDIJA: Šta on podrazumeva

Izvor: DobreVesti.rs, 19.Mar.2024, 21:34

EVROPSKI ZAKON O SLOBODI MEDIJA: Šta on podrazumeva

Poslanici EP usaglasili Evropski zakon o slobodi medija. Šta ovaj zakon donosi?

 
Poslanici Evropskog parlamenta usaglasili su Evropski zakon o slobodi medija, godinu i po dana nakon što je Evropska komisija objavila predlog tog zakona, čiji je cilj da obuzda sve veći uticaj države na redakcije.
 
Zakon će zabraniti vladama država članica EU da se mešaju u uređivačke odluke i da tragaju za novinarima kako bi im otkrili svoje izvore, prenosi Politiko.
 
To će primorati vlade da prestanu da se mešaju u javne emitere, sa jasnijim pravilima za biranje i otpuštanje njihovih menadžerskih timova i za njihovo održivo i predvidljivo finansiranje, oslobađajući ih od hirova...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.