EVROPSKI PARLAMENT DANAS GLASA O REZOLUCIJI O KOSOVU

Izvor: Kurir, 08.Jul.2010, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPSKI PARLAMENT DANAS GLASA O REZOLUCIJI O KOSOVU

Poslanici Evropskog parlamenta danas glasaju o rezoluciji u kojoj se kaže da "bi bilo pozdravljeno priznanje kosovske nezavisnosti od svih članica Evropske unije".

Poslanici Evropskog parlamenta danas glasaju o rezoluciji u kojoj se kaže da "bi bilo pozdravljeno priznanje kosovske nezavisnosti od svih članica Evropske unije".

Rezolucija je prošlog meseca tesnom većinom prošla u Spoljnopolitičkom odboru. U raspravi o Kosovu i Albaniji, održanoj uoči glasanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rezoluciju je podržao i evropski komesar za proširenje Štefan File.

File kaže da Evropska unija i Parlament podržavaju evropsku budućnost Kosova i Zapadnog Balkana u celini i da je siguran da će nastaviti da rade sa prištinskim vlastima kakva god da bude ocena Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti.

Od Prištine se očekuje da ispuni izvesne uslove, napomenuo je komesar.

"Kosovo treba da obezbedi da aranžmani za reintegraciju budu odgovarajući da bi se povratak raseljenih lica odvijao na zadovoljavajući način", izjavio je Štefan File, evropski komesar za proširenje.

U rezoluciji se kaže i da Evropski parlament smatra da Srbija treba "pragmatično da postupa prema pitanju statusa Kosova", uz prihvatanje činjenice da nema političke mogućnosti da Beograd prizna nezavisnost.

Grčka protiv rezolucije

Poslanik iz Grčke Takis Hadžigeorgiju je, u ime grupe Ujedinjene levice, upozorio da se ne može prihvatiti rezolucija i poziv da sve zemlje Evropske unije priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost.

I nezavisni poslanik iz Austrije Andreas Melcer je podsetio da je na snazi rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da Evropska unija ne može nametati priznavanje nezavisnosti Kosova.

Nezavisnost Kosova ne priznaje pet zemalja Unije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.